Lyhyet

Pistos on paras apu jäätyneeseen olkapäähän

| Teksti: Kirsi Väisänen

Glukokortikoidipistos lievitti kipuja ja paransi toimintakykyä nopeammin kuin muut tutkitut hoidot ja hyödyt näkyivät vielä puoli vuotta myöhemmin. Muut tarkastellut hoidot olivat erilaiset fysioterapiat, akupunktio ja paineaaltohoidot ja niiden yhdistelmät. Kaikkia hoitoja verrattiin joko toiseen hoitoon, lumehoitoon tai verrokkipotilaisiin, joita ei hoidettu tutkimusten aikana. Tutkimuksissa ei tarkasteltu leikkaushoitoa.

Pitkäaikaisten hoitotulosten suhteen tulokset olivat epäselvempiä, mutta parhaaksi näytti nousevan glukokortikoidipistos yhdistettynä fysioterapiaan tai kotiharjoituksiin ja venyttelyyn. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia.

Jäätyneeksi olkapääksi kutsutaan tilaa, jossa olkanivelen nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy. Tämän seurauksena nivelen liikelaajuus pienenee ja liikkeet ovat kivuliaita. Vaiva aiheuttaa särkyjä ja kipuilua varsinkin levossa ja öisin. Sairaus on pitkäaikainen, mutta oireet yleensä lieventyvät ajan myötä ilman hoitojakin. Täydelliseen paranemiseen voi kuitenkin mennä 1–2 vuotta.

Suomessa hoito aloitetaan yleensä glukokortikoidipistoksella ja kipulääkityksellä. Jos oireet ovat kuitenkin pahat ja jatkuvat pitkään, potilaan olkapää voidaan leikata tai hoitaa nukutuksen aikana manipulaatiolla. Fysioterapiaa ja omatoimista harjoittelua käytetään paranemisvaiheessa pahimman jäykkyysvaiheen mentyä ohi.

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje