Lyhyet

Potilas kuristi sairaanhoitajaa – kaupungille ja esihenkilöille sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Varkauden sairaalan sisätauti-kirurgian osastolla sattui vakava työtapaturma, kun potilas alkoi yllättäen kuristaa häntä hoitamaan mennyttä sairaanhoitajaa. Tilanne johti niin pitkälle, että hoitaja menetti tajuntansa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut sairaalan palvelualuepäällikölle 18 päiväsakkoa ja osastonhoitajalle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi Varkaan kaupunki sai 5 000 euron yhteisösakon, ja sen on maksettava sairaanhoitajalle yli 20 000 euroa oikeudenkäyntikuluja ja korvauksia.

Sairaanhoitajalle aiheutui fyysisiä ja psyykkisiä vammoja, joiden vuoksi hän joutui olemaan pitkään poissa töistä. Tapauksen sattuessa tilanteessa oli paikalla kolme sairaanhoitajaa, mutta potilas oli isokokoinen ja vahva. Väkivallanteko sattui syksyllä 2019.

Työpaikalla oli käytössä järjestelmä, jolla työntekijät olivat ilmoittaneet työnantajalle potilaiden uhkaavasta käytöksestä. Esihenkilöt eivät kuitenkaan olleet ryhtyneet riittäviin toimiin turvallisuuden parantamiseksi.

Palvelualuepäällikkö ja osastonhoitaja eivät olleet huolehtineet siitä, että tilanteessa olisi ollut riittävä määrä sellaisia henkilöitä, joilla on edellytykset hallita väkivaltaisesti käyttäytyvää potilasta. Lisäksi heidän olisi pitänyt huolehtia siitä, että työntekijät saavat riittävästi koulutusta väkivallan uhan hallintaan ja että heillä on riittävät mahdollisuudet avun hälyttämiseen.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 15.12.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje