Potilastietojen käsittelyn tehostaminen voi tuoda isoja aikasäästöjä. 

Kuopion yliopistollinen sairaala otti käyttöönsä hoitotyön mobiilisovelluksen, jonka avulla hoitaja pystyy selaamaan ja kirjaamaan potilaan tietoja tämän vierellä. Älypuhelimessa toimiva hoitotyön mobiilisovellus pilotoitiin KYSissä viime vuonna ja otetaan nyt käyttöön koko KYSin kampuksella.

Hoitotyössä käsitellään paljon tietoa, ja tiedon digitalisointi voi tuoda merkittäviä aikasäästöjä. Näin varsinaiseen hoitotyöhön ja potilaan tarkkailuun on mahdollista käyttää enemmän aikaa. Kysissä lasketaan kuukausittaisen säästön olevan yli 600 tuntia, kun jo näin sovelluksen käyttöönoton alussa mobiilikirjauksia on tehty kuukauden aikana yli 50 000.

Aiemmin mitta-arvot ja muut potilastiedot kirjoitettiin paperille. Myöhemmin hoitaja kirjasi tiedot tietokoneelle, joka ei aina välttämättä ollut heti hoitajan käytössä. Myös potilastietojen selaaminen edellytti tietokoneella oloa. Potilaskierroilla on käytetty myös kärryjä, joissa tietokone kulkee, mutta niitä on ollut käytössä vähän ja niiden käyttö on ollut hankalaa.

KYSissä käyttöönotettu mobiilisovellus kulkee hoitajien taskussa. Potilaan tietoja pystytään selaamaan potilaan vierellä langattomasti, ja uudet sovelluksella kirjatut arvot sekä tiedot siirtyvät välittömästi potilastietojärjestelmään ja ovat heti muidenkin nähtävissä. Tuplakirjaamisessa tapahtuvat virheet vältetään.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kehittämispäällikkö Päivi Kokkonen kertoo, että hoitotyöhön tarkoitetusta mobiilisovelluksesta hyötyvät hoitohenkilökunnan lisäksi myös lääkärit ja erityistyöntekijät, kun fysiologiset mittausarvot ovat heti käytettävissä päätöksenteossa. Kun hoitoaikaa jää enemmän ja tieto on heti saatavilla, potilaan tilassa tapahtuviin poikkeamiin voidaan puuttua nopeammin ja hänelle pystytään antamaan oikeaa hoitoa oikeaan aikaan.
Kokkonen toteaa, että eri ominaisuuksien käyttöönotto vaatii toiminnallista suunnittelua ja koulutusta. Kokkosen mukaan ei kannata mennä järjestelmä edellä, mutta on huomattu, että helppo kirjaamistapa on motivoinut laitteen käyttöönottoon.

Teksti: Kirsi Väisänen

Kuva: Medanets

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje