Lyhyet

Putoamissuojauksen laiminlyönti toi sakkoja

| Teksti: Sanna Alajoki

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen 2 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio koski laiminlyöntejä rakennustyömaalla Vöyrillä helmikuussa 2013. Aliurakoitsijan työntekijä putosi katolta tuulensuojalevyn läpi noin 4,3 metriä.

Työturvallisuusmääräysten mukaan sellaisten työtasojen ja kulkuteiden vapailla sivuilla, joilta voidaan pudota kahta metriä korkeammalta, on oltava suojakaiteet tai muut suojarakenteet. Työskentelytasojen mitoituksen on vastattava työn luonnetta ja siihen kohdistuvia rasituksia sekä mahdollistettava työskentely ja liikkuminen turvallisesti.

Kirjalliset työturvallisuutta koskevat suunnitelmat, kuten putoamissuojaussuunnitelmat sekä konkreettiset putoamissuojat, puuttuivat. Lisäksi työskentelytaso katolla ei ollut tarpeeksi turvallinen. Aliurakoitsija myönsi syytteen osaltaan.

Käräjäoikeudessa pääkysymykseksi nousi, kuka työmaalla toimi päätoteuttajana ja näin ollen vastasi kirjallisten työturvallisuussuunnitelmien, kuten putoamissuojaussuunnitelman, laatimisesta. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että rakennuttaja oli nimennyt Nyqvist Elementhus Öb:n päätoteuttajaksi. Käräjäoikeus totesi, että yrityksen vastuulla olisi ollut laatia kirjalliset työturvallisuutta koskevat suunnitelmat ja valvoa työmaata.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakkoon ja aliurakoitsijan 30 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toteaa, että vastuut rakennustyömailla ovat usein päällekkäisiä. Putoamissuojauksesta vastaa sekä päätoteuttaja että työnantaja. Putoamissuojaus on ensisijaisesti pyrittävä järjestämään rakenteellisilla ratkaisuilla. Mikäli putoamissuojaus on työn luonteen vuoksi järjestettävä henkilökohtaisilla putoamissuojaimilla, kuten valjailla, työnantajan on huolehdittava, että valjaita todella käytetään. Lisäksi on huomioitava, että köydet voidaan kiinnittää turvallisesti.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Lue myös: 9 ohjetta tikastöihin

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje