Lyhyet

Putoamisturmasta tuomio myös omakotitalon rakennuttajille

| Teksti: Helinä Kujala

Helsingin hovioikeus on pitänyt ennallaan käräjäoikeuden tuomitsemat sakkorangaistukset, jotka koskivat omakotitalon rakennustyömaalla syyskuussa 2015 sattunutta putoamisturmaa.

Työntekijä oli ollut laskeutumasssa nojatikkaita pitkin alas parvelta, kun tikkaat olivat luistaneet ja työntekijä oli pudonnut reilun kahden metrin korkeudesta betonilattialle. Hän loukkaantui tapaturmassa vakavasti. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi omakotitaloa rakennuttaneille henkilöille 40 päiväsakkoa ja rakennusfirman toimitusjohtajalle 50 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Hovioikeus katsoi, ettei tikkaiden käyttöä tai kulkua työkohteeseen ollut suunniteltu työturvallisuusmääräysten mukaisesti eikä työntekijöille ollut annettu ohjeita parvelle kulkemisesta. Rakennuttajina toimineet henkilöt eivät olleet nimenneet rakennustyöhön päätoteuttajaa, joten he olivat itse vastuussa päätoteuttajalle kuuluvista työturvallisuusvelvoitteista.

Työsuojelulakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa, että nojatikkaiden käyttöä on rajoitettu ja säännelty tarkasti työturvallisuussäännöksissä, koska niiden käyttö on aiheuttanut paljon vakavia työtapaturmia rakennustyössä.

– Turvallisena nousutienä voidaan pitää esimerkiksi kaitein varustettuja portaita tai askelmallista telinetornia, Tiainen sanoo. Jos tikkaita käytetään, niitä koskevat määräykset on otettava huomioon.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 3.3.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje