Lyhyet

Raidenosturin kaatuminen johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Raidetyömaalla sattui tapaturma maapohjan massanvaihtotyön yhteydessä. Ratapenkiltä oli nostettu raide-elementtiä takaisin ratalinjalle, kun raidenosturi kaatui. Onnettomuus sattui toukokuussa 2019.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut päätoteuttajan vastuuhenkilön 25 päiväsakon ja aliurakoitsijan työmaapäällikön 35 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Työstä ei ollut laadittu kirjallista nostotyösuunnitelmaa eikä kirjallista elementtien asennussuunnitelmaa. Aliurakoitsijan työmaapäällikkö myönsi laiminlyöneensä kirjallisen nostotyösuunnitelman laatimisen. Sen sijaan hän ja päätoteuttajan vastuuhenkilö katsoivat, että työssä ei ollut kyse elementtirakentamisesta eikä kirjallista elementtien asennussuunnitelmaa siksi tarvittu.

Käräjäoikeus kuitenkin piti työtä elementtirakentamisena, koska raide-elementit oli nostettu pois massanvaihdon ajaksi ja niitä oltiin siirtämässä takaisin paikalleen.

Käräjäoikeuden mukaan päätoteuttajalla oli pääasiallinen vastuu siitä, että kirjallinen elementtien asennussuunnitelma on työmaalla ja toissijainen vastuu oli nostotyöstä vastanneella aliurakoitsijalla. Pääurakoitsijan olisi myös kuulunut valvoa, että aliurakoitsija suunnittelee nostotyön turvallisuuden ja tarvittaessa laatii kirjallisen nostotyösuunnitelman.

Rakennustyössä päätoteuttaja ei vapaudu työturvallisuusmääräyksissä nimenomaan päätoteuttajalle asetetuista velvoitteista, vaikka se sopisi aliurakoitsijan kanssa esimerkiksi siitä, että tämä laatii kirjalliset suunnitelmat, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta muistutetaan.

  

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 6.9.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje