Lyhyet

Rakennustelineen romahdus johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennusteline romahti Helsingin kantakaupungissa puutteellisen ankkuroinnin vuoksi kesällä 2018. Helsingin käräjäoikeus on tuominnut rakennustelineisiin erikoistuneen yritykselle 3 000 euron yhteisösakon. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja ja työnjohtaja tuomittiin 50 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Telineen romahduksesta olisi voinut koitua vakavia vahinkoja, koska kyseisellä kadulla yleensä liikkuu jalankulkijoita. Myös rakennustelineen käyttäjät olisivat voineet olla vaarassa.

Telineen asennuksesta ja ankkuroinnista ei ollut laadittu asiantuntijan laatimaa lujuuslaskelmaa ja piirustusta, vaan telinesuunnitelman mukaan asennuksessa tuli noudattaa telineen asennusohjetta. Telineen ankkuroinnissa tätä ohjetta ei kuitenkaan noudatettu, vaan valittiin alhaisempi ankkurointitiheys eikä kiinnityslujuutta tarkistettu ulosvetotestillä. Peitettyyn rakennustelineeseen kohdistui suuri tuulikuorma.

Työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että jos käyttöohjeen mukaisia kokonais- tai osaratkaisuja ei käytetä, tarvitaan asiantuntijan laatimat telineiden ja kulkurakenteiden lujuuslaskelmat ja piirustukset. Etenkin peitettyyn telineeseen kohdistuu tavallista suurempi tuulikuorma, ja silloin ankkurointitiheyteen on kiinnitettävä erityisesti huomiota.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 6.3.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje