Lyhyet

Sakkoja kuolemaan johtaneesta tapaturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Isojoen Saha Oy:n 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta, joka koskee kuolemaan johtanutta työtapaturmaa. Yhtiön työnjohtaja, tuotepäällikkö ja toimitusjohtaja saivat kukin 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Lisäksi tuomittujen on maksettava menehtyneen työntekijän asianomistajien oikeudenkäyntikulut.

Yrityksessä sattui vuonna 2016 työtapaturma, jossa työntekijä kuoli puristuttuaan puutavarapinon ja puutavaran kuivaamouunin oviaukon väliin.

Tapahtumalla ei ollut silminnäkijöitä, joten tutkinnassa jäi epäselväksi, mitä työntekijä oli ollut tekemässä. Laitteiston ohjauskeskuksella oli puu, jolla käyttökytkin oli pakotettu käyttöasentoon. Puussa luki “älä heitä tätä pois”. Käräjäoikeus katsoi, että työtapa oli vakiintunut ja puu oli ollut käytössä tässä tarkoituksessa jo pitkään.

Oikeuden mukaan työnjohtaja ja tuotepäällikkö eivät olleet riittävästi tarkkailleet työympäristöä ja työtapojen turvallisuutta sallimalla vaununsiirtolaitteiston työturvallisuusmääräysten vastaisen käytön. Toimitusjohtajan olisi kuulunut valvoa, että tuotepäällikkö ja työnjohtaja noudattavat heille annettuja työturvallisuusvelvoitteita ja muun muassa täyttävät oman valvontavelvollisuutensa.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje