Lyhyet

Sakkoja vakavasta sähköiskusta

| Teksti: Helinä Kujala

Kolme työntekijää loukkaantui saatuaan voimakkaan sähköiskun nostotyössä, kun nosturi meni liian lähelle voimalinjaa. Nosturin ja 20 metrin korkeudessa olevan 110 kilovoltin voimalinjan väliin syntyi valokaari, jonka vuoksi nosturi varautui sähköllä. Työntekijät saivat sähköiskun olleessaan maassa ottamassa vastaan nostettavaa raudoiterullaa.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi rakennustyömaan työmaapäällikön 60 päiväsakon ja kahden aliurakoitsijan edustajat 30 ja 40 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi päätoteuttajana toiminut yhtiö tuomittiin 15 000 euron yhteisösakkoon. Työtapaturma sattui Espoossa tammikuussa 2015, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa marraskuussa 2017.

Käräjäoikeuden mukaan päätoteuttajan olisi pitänyt varmistua turvaetäisyydestä huolehtimalla siitä, että noston aikana paikalla on mittamies. Silmämääräinen arviointi ei ollut riittävä. Käräjäoikeus katsoi, että päätoteuttaja oli laiminlyönyt vaarallisen työn turvallisuussuunnittelun ja että nostotyöhön osallistuneilla työntekijöillä ei ollut mitään käsitystä siitä, miten nostotyö suurjännitejohtojen läheisyydessä oli suunniteltu tehtäväksi.

Aliurakoitsijoiden edustajat eivät käräjäoikeuden mukaan olleet selvittäneet, miten päätoteuttaja oli suunnitellut nostot tehtäväksi vaaralliseksi katsottavassa nostotyössä voimalinjojen läheisyydessä ja tästä huolimatta sallineet työntekijöidensä osallistua työhön.

– Yhteisellä rakennustyömaalla, jossa vaaralliseen työhön osallistuu useiden eri aliurakoitsijoiden työntekijöitä, on erityisen tärkeää suunnitella työ huolellisesti. Lisäksi tulee varmistua siitä, että kaikki työhön osallistuvat tietävät, miten työ on suunniteltu suoritettavaksi turvallisesti, korostaa työsuojelulakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje