Lyhyet

Seurakunnalle yhteisösakko työturvallisuuden laiminlyönnistä

| Teksti: Sanna Alajoki

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus on linjannut, että Perhon seurakunnan virastotalon rakennustyömaalla laiminlyötiin viikoittaiset kunnossapitotarkastukset eikä siellä ollut suunniteltu tai toteutettu putoamissuojausta. Työmaalla sattui työtapaturma, kun urakkaa hoitaneen pienyrityksen työntekijä putosi kattorakenteen läpi toisesta kerroksesta ensimmäiseen kerrokseen. Työntekijä loukkasi jalkansa.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin lähinnä sitä, oliko seurakunta nimennyt työmaalle päätoteuttajan vai vastasiko se itse rakennuttajana kaikista velvollisuuksista. Urakoitsijoiden kanssa oli tehty erillisiä sopimuksia, joissa jokainen urakoitsija nimettiin päätoteuttajaksi oman urakkansa osalta. Tämä ei kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan vastaa rakennustyön turvallisuudesta annetun asetuksen säännöksiä päätoteuttajan nimeämisestä. Seurakunta kantoi näin ollen vastuun itse.

Seurakunnan edustajana syytteessä oli silloinen talouspäällikkö, jonka työtehtäviin kuuluivat kiinteistöasiat. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, ettei näyttöä ollut siitä, että juuri hänet olisi nimetty vastuuhenkilöksi työmaalle. Hänelle eivät siten kuuluneet edellä mainitut vastuut, ja syyte häntä vastaan hylättiin.

Käräjäoikeus katsoi, että seurakunnalle kuului vastuu työmaan viikoittaisista kunnossapitotarkastuksista ja putoamissuojauksen suunnittelusta. Koska velvollisuudet oli laiminlyöty, seurakunta tuomittiin 7 000 euron yhteisösakkoon.

Myös loukkaantuneen työntekijän työnantaja tuomittiin 10 päiväsakkoon, koska hän ei ollut valvonut suojakypärän käyttöä. Työtapaturma sattui marraskuussa 2012.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje