Lyhyet

Suojaamaton ketjukuljetin oli työturvallisuusrikos

| Teksti: Sanna Alajoki

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi lempääläläisen kateaineita valmistavan yrityksen 18 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön tuotantojohtajalle langetettiin 25 päiväsakon eli 2 200 euron ja työnjohtajalle 15 päiväsakon eli 585 euron sakkorangaistukset työturvallisuusrikoksesta.

Työntekijä oli työskentelemässä ketjukuljettimen risteysasemalla. Valmistusvirheellinen palahuopapaketti ei ohjautunut sivuun linjastosta, joten hän yritti napata sen ketjukuljettimen päältä. Tällöin hänen hansikkaansa tarttui suojaamattoman ketjukuljettimen hammasrattaan ja ketjun väliin. Työntekijän sormenpää murskautui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työturvallisuusmääräyksiä oli rikottu, koska ketjukuljettimen risteysalueella oli suojaamaton ketjun ja hammaspyörän aiheuttama puristumis- ja leikkautumiskohta.

Käräjäoikeus totesi vastaajien kertomuksen osoittavan, että he ovat olleet siinä käsityksessä, ettei kukaan koske käsin kattohuopapaketteihin risteyskohdassa ja että työntekijät noudattavat heille annettua ohjetta. He ovat siten voineet mieltää risteysaseman ketjut ja hammasrattaat työntekijöille turvallisiksi.

Haitta- tai vaaratekijä pitäisi kuitenkin poistaa eikä haitan poistamista voi korvata työntekijän laajallakaan ohjeistuksella. Tuotantojohtaja ja työnjohtaja ovat toimineet huolimattomasti, kun ketjut ovat jääneet suojaamatta vielä riskienarvioinnin jälkeenkin.

Tapaturman jälkeen ketjuihin on asennettu suojat, jotka olisi voinut asentaa jo aikaisemmin. Näin ollen käräjäoikeuden mielestä yhtiössä ei ole toimitettu huolellisesti, kun hammasrattaisiin ja ketjuihin liittyvää työturvallisuusriskiä on yritetty selvittää ja parantaa.

Käsiteltävänä oli Lempäälässä elokuussa 2014 sattunut työtapaturma. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa lokakuussa 2016.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje