Lyhyet

Tapaturma ontelolaattakuorman purkutyössä – yhteisösakot yrityksille

| Teksti: Helinä Kujala

Ontelolaattakuormaa purkamassa ollut kuljetusliikkeen työharjoittelija putosi noin kahden metrin korkeudesta kuorman päältä maahan ja loukkaantui. Tapaturma sattui yhteisellä rakennustyömaalla Helsingissä vuonna 2016.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi talonrakennusalan yritykselle 10 000 euron yhteisösakon työturvallisuuden laiminlyönnistä. Aliurakoitsijana toiminut elementtiasennusliike sai 7 500 euron yhteisösakon. Lisäksi yhtiöiden rakennustyömaan kolme vastuuhenkilöä tuomittiin työturvallisuusrikoksista ja vammantuottamuksista 15–20 päiväsakkoon. Tuomio annettiin joulukuussa 2018, eikä se ole lainvoimainen.

Elementtikuormaa tuoneessa ajoneuvossa ei ollut elementtikuorman purussa käytettävää putoamissuojaa, eikä työmaan elementtien purkupaikalle ollut rakennettu kiinteää purkupaikkaa. Rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaan työtasojen ja kulkuteiden vapailla sivuilla on oltava suojakaiteet tai muut suojarakenteet, jos niiltä voidaan pudota kahta metriä korkeammalta tai kun muutoin on olemassa erityinen tapaturman vaara.

Oikeudessa syyttäjä ja vastaajat olivat eri mieltä ontelokuorman korkeudesta. Samoin erimielisyyttä oli siitä, olisiko putoamissuoja pitänyt rakentaa myös, jos kuorman korkeus olisi ollut alle kaksi metriä.

Tuomioistuin ei pitänyt kuorman korkeudesta saatua näyttöä riittävänä. Sen mukaan työhön oli kuitenkin liittynyt erityinen tapaturman vaara. Rekan lavalla käsiteltiin tuhansia kiloja painavia, nosturilla nostettavia, liikkuvia ontelolaattoja laattojen päällä seisten sekä turvaketjuja ja nostosaksia käyttäen.

– Työsuojeluviranomaisen tietoon on tullut useita elementtikuormien purkuun liittyviä putoamisia. Erityinen tapaturman vaara voi liittyä myös alle kahden metrin korkeudella työskentelyyn, toteaa aluehallintoviraston työsuojelun lakimies Jari Vuorenpää.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje