Lyhyet

Tekoälypohjainen äänianalyysi voi mullistaa diabeteksen diagnosoinnin

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Uusi tekoälyä hyödyntävä äänianalyysimenetelmä saattaa tunnistaa kymmenen sekunnin ääninäytteestä onko potilaalla tyypin 2 diabetes vai ei. Jos tuoreen tutkimuksen havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, tekoälypohjainen äänianalyysi voi mullistaa diabeteksen diagnosoinnin.

Tutkijoiden kehittämä menetelmä analysoi potilaiden itse kännykkäsovelluksella äänittämiä lauseita ja yhdistää analyysin tulokset tietoihin potilaiden iästä, painoindeksistä ja sukupuolesta. Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistui 267 intialaismiestä ja -naista, joista 75 sairasti tyypin 2 diabetesta.

Osallistujat äänittivät saman lauseen kuudesti päivässä kahden viikon ajan, mikä tuotti yli 18 000 analysoitavaa ääninäytettä. Tekoäly tarkasteli 14 eri äänenpiirrettä ja selvitti erosivatko diabetesta sairastavien äänet terveiden äänistä.

Äänianalyysin perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien ja terveiden äänissä oli eroja, joiden perusteella potilaat pystyi erottamaan muista. Menetelmä tunnisti diabeteksen 70–90 prosentin tarkkuudella, tutkijat kirjoittavat.

Diabetesta sairastavien naisten äänenkorkeus oli muun muassa hieman alhaisempi ja miesten ääni aavistuksen heikompi ja hennompi kuin terveiden. Erot äänissä saattoivat olla niin pieniä, ettei ihmiskorva pystyisi niitä erottamaan.

Tarkimmat tulokset saatiin, kun äänianalyysin tulokset yhdistettiin tietoihin osallistujien iästä ja painoindeksistä. Pelkät äänianalyysit ennustivat nekin diabetesta varsin hyvin.

Tulokset kuulostavat uskomattomilta, mutta diabetes voi aiempien tutkimusten perusteella vaikuttaa ihmisen äänihuuliin ja äänen tuottamiseen. Tulokset pitää kuitenkin varmistaa lisätutkimuksissa ja huomattavasti suuremmissa potilasjoukoissa ennen kuin selviää, onko menetelmästä käytännön hoitotyöhön. Jos menetelmä osoittautuu toimivaksi, se saattaa sopia myös muiden sairauksien diagnosointiin.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje