Ajankohtaista

Tietokatkos johti sähkötapaturmaan

| Teksti: Helinä Kujala

Tehtaassa purettiin pois koneita, kun työntekijä joutui palovammoja aiheuttaneeseen työtapaturmaan. Hän oli sahannut kaapelia, jonka luultiin olevan jännitteetön. Näin ei ollut, ja sahatessa kaapeliin tuli oikosulku, josta syntyi valokaari.

Kyseessä oli pakkausmateriaalialalla toimiva tehdas, jossa koneita purki aliurakoitsijana metallialan yritys. Loukkaantunut työntekijä oli työsuhteessa metalliyritykseen. Yhteisellä työpaikalla pääasiallinen määräysvalta oli pakkausmateriaalialan yrityksellä.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut pakkausmateriaalialalla toimivan yrityksen mekaanisen suunnittelijan ja metallialan yrityksen työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistuksiin.

Yritykset olivat sopineet, että tehdasyritys tekee purettavasta alueesta jännitteettömän, minkä jälkeen aliurakoitsijan työntekijät voivat purkaa vanhat koneet pois. Kaapelikuiluissa kulki sekä purettavien koneiden jännitteettömiä sähköjohtoja että käytössä olleiden koneiden jännitteellisiä johtoja. Purkuluvan saatuaan purku-urakoitsija ja tämän työntekijät olivat siinä käsityksessä, että kaikki johdot ovat jännitteettömiä.

Käräjäoikeuden mukaan tehtaan ja purku-urakoitisijan yhteyshenkilönä toimineen mekaanisen suunnittelijan olisi pitänyt varmistaa, ettei purettavalla alueella kulje sähkövirtaa ja että ulkopuolisella työnantajalla ja tämän työntekijöillä on tarvittavat tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä.

Purku-urakoitsijan työnjohtaja oli opastanut työntekijää tarkistamaan purettavien koneiden sähköjohtojen jännitteettömyyden koetinkynällä. Se ei käräjäoikeuden mukaan ollut luotettava keino varmistua kaikkien johtojen jännitteettömyydestä.

Tapaturma sattui tammikuussa 2018, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa maaliskuussa 2021.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 29.3.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje