Lyhyet

Rakennustyömaan siivooja putosi parvekkeelta – sakot päätoteuttajan työnjohtajalle

| Teksti: Sanna Alajoki

Kirkkonummella rakennustyömaalla aliurakoitsijayrityksen työntekijä siivosi parveketta. Hän nosti paikoiltaan hätäpoistumistietä peittäneen levyn, jonka tarkoituksena oli estää työntekijöiden putoaminen aukkoon. Tämän tehtyään hän putosi hätäpoistumistien aukosta alemmalle parvekkeelle ja loukkaantui.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajana toimineen yhtiön työnjohtajan olisi tullut huolehtia siitä, että kaikilla työntekijöillä oli riittävät tiedot turvallisesta työskentelystä. Lisäksi työnjohtajan olisi pitänyt huolehtia, että kaikki yhteisellä työmaalla työskentelevät tuntevat rakennustyömaan vaara- ja haittatekijät sekä niiden poistamiseen tarvittavat toimenpiteet.

Käräjäoikeuden mukaan päätoteuttajan työnjohtaja ei ollut huolehtinut siitä, että työntekijä ymmärtää työskentelyä varten saamansa ohjeet ja huomioi työtavoissaan parvekkeen hätäpoistumistien aukon aiheuttaman putoamisvaaran. Työntekijä ei ollut parvekkeella työskennellessään ymmärtänyt toimia työturvallisuuden edellyttämällä tavalla, minkä vuoksi hän oli pudonnut ja loukannut itsensä.

“Päätoteuttajan tulee varmistaa, että myös aliurakoitsijoiden työntekijöillä on riittävät tiedot rakennustyömaan vaara- ja haittatekijöistä sekä turvallisista työskentelytavoista juuri kyseisellä rakennustyömaalla. Erityisesti niissä tapauksissa, joissa työntekijän kielitaidossa on puutteita, on tärkeä varmistua, että hän on ymmärtänyt annetut ohjeet”, muistuttaa työsuojelulakimies Mari Leinonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Rakennustyömaan päätoteuttajana toimineen yrityksen työnjohtaja sai 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje