Lyhyet

Tikkaita noussut työntekijä putosi – työnjohtajalle sakkoja

| Teksti: Helinä Kujala

Kattosaneerauksia tekevän yrityksen työntekijä loukkaantui pudotessaan nojatikkailta asvaltille. Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi yrityksen työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Työkohteessa oli tarkoitus tehdä korjaus- ja vedeneristystöitä kattolipalla kolmen neljän metrin korkeudessa. Kun työntekijä oli nousemassa ylös, tikkaat alkoivat painua alaspäin ja siirtyivät sivusuunnassa paikoiltaan.

Käräjäoikeuden mukaan nojatikkaat eivät olleet lainmukainen kulkutie katolle, koska kyse ei ollut lyhytaikaisesta ja kertaluonteisesta työstä. Toisaalta myöskään kaiteiden rakentaminen ei olisi ollut pakollista, koska siihen nähden kyse oli suhteellisen lyhytkestoisesta työstä pienellä kattoalueella.

Työntekijän olisi kuitenkin pitänyt käyttää turvavaljaita. Yhtiön työntekijät olivat kokeneita työssään, ja heillä oli käytössään henkilökohtaiset turvavaljaat. Työnjohtaja edellytti valjaiden käyttämistä, mutta työntekijät eivät käyttäneet niitä kattolipalla työskennellessään.

Käräjäoikeus katsoi, että työnjohtaja oli syyllistynyt työturvallisuusrikokseen siltä osin, kun kyse oli turvallisesta kulkutiestä katolle. Sen sijaan jäi näyttämättä, että työnjohtaja olisi laiminlyönyt työntekijöiden putoamissuojauksesta huolehtimisen.

– Nojatikkaat kulkutienä rakennustyössä osoittivat jälleen kerran vaarallisuutensa, summaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje