Lyhyet

Toimitusjohtajalle sakot häirinnästä, syrjinnästä ja pahoinpitelystä

| Teksti: Helinä Kujala

Työntekijän epäasiallinen ja syrjivä kohtelu toi autoalan tarvikkeita myyvän yrityksen toimitusjohtajalle tuomion työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja pahoinpitelystä. Kouvolassa sattunutta tapausta käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Tapahtumat ajoittuivat vuodelle 2015 ja saivat alkunsa siitä, kun työntekijä oli kuullut toimitusjohtajan sanoneen, että työntekijä pitäisi ampua. Kun työntekijä ryhtyi selvittämään asiaa, tilanne työpaikalla oli kärjistynyt.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja oli muun muassa uhkaillut, vähätellyt työntekijän työsuorituksia ja kyseenalaistanut tämän työkyvyn epäasiallisesti. Hän oli muuttanut työntekijän työtehtäviä ja eristänyt hänet työyhteisöstä. Toimitusjohtaja oli myös jättänyt palkan maksamatta ja syyllistänyt työntekijää siitä, että tämä oli työolosuhteiden vuoksi yhteydessä viranomaisiin.

Toimitusjohtaja oli siirtänyt työntekijän neuvottelupöydän ääreen ilman omaa työpistettä, poistanut vanhan sähköpostiosoitteen ja kieltänyt yhteydenpidon työtovereihin. Käräjäoikeus katsoi nämä toimet tietoiseksi kiusaamiseksi ja työntekijän eristämiseksi muusta työyhteisöstä.

Käräjäoikeus määräsi heinäkuussa 2018 antamassaan tuomiossa toimitusjohtajalle 60 päiväsakkoa. Lisäksi hänen ja yhtiön on maksettava työntekijälle psyykkisestä henkilövahingosta 3 000 euroa ja kärsimyskorvauksena 1 000 euroa.

Työsuojelun vastuualueen lakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan edustajalla on korostunut velvollisuus toimia alaisiaan kohtaan asiallisesti ja pidättäytyä kaikenlaisesta häirinnästä.  – Jos työntekijä kertoo tulleensa epäasiallisesti kohdelluksi, työnantajan tulee suhtautua tähän vakavasti ja pyrkiä korjaamaan tilanne, hän toteaa.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje