Lyhyet

Toimitusjohtajalle sakot porakaivoturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Porakaivoja urakoineen yrityksen työntekijälle sattui työtapaturma, kun hän kelasi letkua paineilmalla toimivalla, pyörivällä kelalla. Maastosta takaisin ajoneuvoon kelattavan letkun päässä oli metallinen, noin kolme kiloa painava liitin, joka osui ilman kypärää työskennelleen työntekijän päähän. Hän sai vakavat ja pysyvät vammat. Työtapaturma sattui Tammisaaressa kesällä 2016.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimitusjohtajan 50 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhteisösakkoa koskevan vaatimuksen käräjäoikeus hylkäsi, koska toimitusjohtaja oli suhteellisen pienen yhtiön ainoa työturvallisuudesta vastuussa oleva edustaja.

Käräjäoikeus piti työn vaarojen selvittämistä puutteellisena, ja sen mukaan työnantaja oli laiminlyönyt myös yleistä huolellisuusvelvoitettaan. Omatekoisessa kelassa oli muun muassa vipu, joka mahdollisti kelaamisen jatkamisen automaattisesti niin, että työntekijä saattoi samalla siirtyä vaara-alueelle.

– Koneiden rakenteita muutettaessa on aina otettava huomioon myös turvallisuus, muistuttaa lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. Jos työtä nopeutetaan, myös vaarat saattavat lisääntyä.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje