Lyhyet

Turvallisempia kemikaaleja pk-yrityksiin

| Teksti: Kirsi Väisänen

Pienten yritysten on vaikea pysyä selvillä kemikaalien haittavaikutuksista. Turun ammattikorkeakoulun hanke tähtää haitallisten kemikaalien korvaamiseen pk-yrityksissä.

Kemikaalilainsäädännöstä huolimatta yrityksissä käytetään terveydelle ja ympäristölle haitallisia aineita sisältäviä tuotteita. Kemikaaliturvallisuus paranisi, jos maahantuojien vastuu ainesosasisällön ilmoittamisesta laajenisi koskemaan haitallisten aineiden tunnistamista ja tiedon tarjoamista yrityksille. Tämä palvelisi erityisesti pieniä yrityksiä, joissa ei aina ole aikaa selvittää tuotteiden sisältöä ja haitallisuutta.

Kampaamoyrittäjä kiinnostui turvallisemmista kemikaaleista

Kolme turkulaista yritystä osallistui Turun ammattikorkeakoulun haitallisten kemikaalien korvaamiseen tähtäävään kemikaali-inventaarioon, jossa selvitettiin, millaisia aineita niiden käyttämät tuotteet sisältävät. Yrityksissä oli kiinnostusta turvallisempien tuotteiden käyttöön. Vaikeimmin korvattavat tuotteet löytyivät kampaamosta.

– Haluan suojella itseäni, asiakkaitani ja luontoa, kertoi kemikaali-inventaarioon osallistunut Hiusklinikan yrittäjä Johanna Viljanen. Hän oli jo aiemmin ottanut selvää kampaamokemikaalien mahdollisista haitoista ja ryhtynyt toimenpiteisiin.

Viljanen oli löytänyt värjäyksissä ja permanenteissa käytetyille haitallisille aineille korvaajia. Nykyisin kaikista Hiusklinikassa tehtävistä värjäyksistä jo noin 80 prosenttia tehdään hapetteettomilla suoraväreillä tai turvallisiksi todetuilla kasviväreillä ja vain 20 prosenttia hapeteväreillä.

Uusien, turvallisempien palvelujen ansiosta Hiusklinikka on saanut lisää asiakkaita. Viljanen kertoo aina asiakkailleen kampaamotuotteisiin sisältyvistä mahdollisista riskeistä, mutta asiakas tekee itse valinnan, mitä tuotetta hän haluaa käytettävän.

– Ymmärrän hyvin heitäkin, joita kosmetiikan mahdollinen haitallisuus ei kiinnosta, jos ei ole omakohtaisia tai lähipiirin kokemuksia esimerkiksi tuotteista saaduista allergisista reaktioista, Viljanen toteaa.

Muut inventaarion läpikäyneet yritykset olivat Siivouspalvelu Kota ja autopurkaamo Oili Jalonen Oy.

Inventaarioon osallistuneissa yrityksissä toivottiin, että jo kunkin alan koulutuksessa kerrottaisiin haitallisista aineista. Esimerkiksi monet kampaajat joutuvat jättämään työnsä ennenaikaisesti altistuttuaan aineille.

Pk-yritysten haitallisten kemikaalien korvaamiseen tähtäävää inventaariota toteutettiin osana EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoittamaa NonHazCity-hanketta

Teksti: Ilona Engblom (opiskelija-assistentti), Anni Honkonen (opiskelija-assistentti), Milla Popova (projektikoordinaattori) ja Hannamaria Yliruusi (projektipäällikkö), Turun ammattikorkeakoulu.
Toimittanut: Kirsi Väisänen

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje