Lyhyet

Työntekijän epäasiallisesta kohtelusta sakot esimiehelle

| Teksti: Helinä Kujala

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut ryhmänjohtajana toimineen esimiehen 30 päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Työntekijää oli kohdeltu työyhteisössä epäasiallisesti, mikä oli ilmennyt pääosin puhumattomuutena, työyhteisöstä eristämisenä ja puutteellisena perehdyttämisenä.

Käräjäoikeuden mukaan ryhmänjohtaja oli tarkoituksellisesti vältellyt kommunikointia työntekijän kanssa. Hän ei ollut tarkkaillut työyhteisön tilaa eikä puuttunut muiden ryhmäläisten työntekijään kohdistamaan puhumattomuuteen ja eristämiseen. Hän ei ollut myöskään varmistanut, että työntekijä saa riittävän perehdytyksen koeajallaan. Käräjäoikeus katsoi ryhmänjohtajan menettelyn olleen sellaista epäasiallista kohtelua, josta oli koitunut haittaa työntekijän terveydelle.

– Työnantajalla on jatkuvasti velvollisuus seurata työntekijän psyykkistä turvallisuutta ja työyhteisön sosiaalista toimivuutta, mikä sisältää myös tarkkailun työyhteisössä esiintyvän häirinnän ja epäasiallisen kohtelun havaitsemiseksi, sanoo työsuojelun lakimies Maija Nikkanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Nikkanen toteaa myös, että jos esimies tietoisesti välttelee kommunikointia alaisensa kanssa, tämän omakin toimintatapa voi täyttää epäasiallisen kohtelun tunnusmerkit.

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 17.2.2020

Kommentit

  1. Just niin, mäkin oon kokenut paljon samaa ! Siis kiusaamista työpaikoillani. Entinen pomoni on just samanlainen narsisti. Se ei välittäny musta yhtään, töitä ei antanut, ei piitannut…ja se kerran ennen tarpeetonta erottamistani käski mut luokseen, ovi kiinni ja sit alko se huuto. Mä en saanu sanoo mitään väliin, en edes, että en ymmärrä, mitä sä huudat roskaa ja syyttelet mua omista virheistäsi. Se ei nähny mun taitojani niin, kuin edellinen, joka jäi pahassa paikassa eläkkeelle, eikä viittinyt ohjata mua oikein. Sit, kun mä tein jotakin, se oli hänen mielestään väärin tehty, vaikka se oli oikein tehty.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje