Lyhyet

Työolojen parantaminen alentaisi ammattikuolleisuutta

| Teksti: Kirsi Väisänen

Toimiala ja sosioekonominen asema vaikuttavat ammattikuolleisuuteen. Hanna Rinteen väitöstutkimus havaitsi miehillä 31 ja naisilla 11 korkean kuolleisuuden työntekijäammattia.

Ylikuolleisuuden ammatteja eri sukupuolilla ovat tutkimuksen mukaan tarjoilija, siivooja, kiinteistönhuoltaja, sanomalehtien ja mainosten jakelija, pakkaaja ja varastotyöntekijä. Miesten kuolleisuus oli korkea myös useilla rakennustyöntekijöillä, konepaja- ja valimotyöntekijöillä sekä kuljetustyöntekijöillä.

Suuressa osassa ammatteja korkeaan kuolleisuuteen vaikuttivat koulutustaso, tulot, työttömyys ja toimiala. Korkeat tulotkaan eivät silti aina vähennä ammattikuolleisuutta, esimerkkinä tästä ovat paperityöntekijät ja merenkulkijat. Alkoholi on syynä ylikuolleisuuteen joissakin ammateissa, mutta sekään ei selitä kuin osan kuolleisuuserosta kaikkiin työntekijöihin verrattuna.

Fyysisten ja psyykkisten työolojen parantaminen alentaisi paitsi alkoholikuolleisuutta myös muuta kuolleisuutta, todetaan Rinteen väitöskirjajulkaisussa. Terveyseroja kaventavien toimenpiteiden tulisi kohdentua aiempaa enemmän korkean kuolleisuuden työntekijäammatteihin. Terveystarkastuksia voitaisiin lisätä ammateissa, joissa tiedetään olevan useita riskitekijöitä. Riskialoilla toimiville työnantajille tulisi korostaa terveydenhuollon hyödyllisyyttä myös työnantajan näkökulmasta.

Väitöstutkimus: Ammattien väliset erot kuolleisuudessa ja terveyspalveluiden käytössä

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje