Työturvallisuus

Työpaikkatapaturmat vähentyneet suhteessa työtunteihin

| Teksti: Kirsi Väisänen

Työtapaturmien taajuus vuonna 2016 oli kaikkien aikojen alhaisin.

– Hyvä uutinen on, että vaikka talous lähti kasvuun ja työn määrä työtunteina mitattuna lisääntyi, niin työtapaturmien määrä ei lähtenyt yhtä suureen nousuun, kertoo tutkimuspäällikkö Marja Kaari Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Työtapaturmien taajuutta tarkastellaan korvattujen työpaikkatapaturmien määrällä tehtyjä työtunteja kohti. Kaikilla toimialoilla vuonna 2016 sattui 28 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 20 työntekijän kokoisessa yrityksessä sattui yksi työpaikkatapaturma vuodessa.

Yli kolmannes kaikista työtapaturmista aiheutuu liukastumisesta, kaatumisesta tai putoamisesta. Näiden seurauksena vuonna 2016 työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattiin liki 40 000 palkansaajien työtapaturmaa.

Kaiken kaikkiaan Suomessa sattui palkansaajille vuonna 2016 yhteensä 118 590 työtapaturmaa. Näistä 82 % oli työpaikkatapaturmia ja loput asunnon ja työpaikan välisellä matkalla sattuneita työtapaturmia.

Korkeimmat luvut olivat rakentamisessa, hallinto- ja tukipalveluissa sekä kuljetuksen ja varastoinnin alalla. Myös yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä teollisuuden taajuus oli kaikkien toimialojen keskiarvon yläpuolella.

Yli 60 % työpaikkatapaturmista lieviä

Työpaikkatapaturmien vakavuuksista saatava tuorein tilastotieto on vuodelta 2015. Työpaikkatapaturmista suurin osa, yhteensä 60 361 työpaikkatapaturmaa eli 63 %, oli lieviä, korkeintaan 3 vuorokauden työkyvyttömyyteen johtaneita. Lievien tapaturmien osuus on kasvanut.

Vakavia, yli 30 vuorokauden työkyvyttömyyteen johtaneita tapaturmia oli 7 % palkansaajien työpaikkatapaturmista. Työmatkatapaturmissa vakavien osuus (11 %) oli suurempi kuin työpaikkatapaturmissa.

20 kuolemaan johtanutta työpaikkatapaturmaa

Vuonna 2016 työpaikkatapaturmissa kuoli 20 palkansaajaa, seitsemän heistä rakentamisen ja kuusi teollisuuden toimialoilla. Vuonna 2017 työpaikkatapaturmissa kuoli Tapaturmavakuutuskeskuksen tietoon tulleiden tapausten perusteella 16 palkansaajaa.

Teksti: Kirsi Väisänen

Kuva: Pixabay

Lähde: Tapaturmavakuutuskeskuksen tiedote 29.3.2018

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje