Lyhyet

Vaarallinen pylväsporakone aiheutti tapaturman – yhteisösakko työnantajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjanmaan käräjäoikeus on antanut tuomion tapauksesta, joka koski pylväsporakoneella sattunutta, työntekijän loukkaantumiseen johtanutta työtapaturmaa. Työntekijä oli poistanut alustalta metallilastuja, kun hänen käsineensä kietoutui poran ympärille. Tapaturma sattui vuonna 2016.

Työantajayhtiö, Pedersöressä toimiva Oy Ekeri Ab Ekement, sai 12 000 euron yhteisösakon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi sekä yrityksen tuotantopäällikön että työnjohtajan 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan työnantaja ei ollut arvioinut riittävästi työpaikan haitta- ja vaaratekijöitä. Työntekijöillä ei ollut käytössään kyseiseen työhön ja työoloihin sopivia välineitä. Konekohtaista riskien arviointia ei ollut tehty, ja osa pylväsporakoneen suojasta oli puuttunut jo pitkän aikaa.

Tuotantopäällikön vastuisiin kuului työjohtajien valvonta niin, että työpaikalla tehdään riittävä ja systemaattinen riskien arviointi. Työnjohtajan vastuulla oli tehdä riskien arviointi ja varustaa kone suojilla sekä hankkia asianmukaisia suojavälineitä ja työvälineitä.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje