Lyhyet

Vaarallinen yksintyöskentely johti työtapaturmaan – sakkoja työnantajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut raskaan kaluston korjaamiseen erikoistuneen yhtiön 30 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yrityksen työnjohtaja ja korjaamopäällikkö saivat 20 päiväsakon rangaistuksen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Tuomio liittyy tapaturmaan, joka sattui raskaan kaluston korjaamolla Kotkassa elokuussa 2018. Rekrytointikoulutettavana ollut työntekijä sai vakavat vammat jäätyään puristuksiin, kun kuorma-auton nosturin kuormaustilaan nostettu puomi putosi ohjaamon ja lavan väliin.

Työntekijällä ei ollut aiempaa kokemusta alalta, ja hänen työnopastajansa oli tapaturman sattuessa kesälomalla. Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan työntekijä oli muutenkin määrätty työskentelemään itsenäisesti.

Kaikki vastaajat kiistivät syytteet. Työnjohtajan mukaan hän ei ollut määrännyt rekrytointikoulutettavaa suorittamaan sitä työtehtävää, jossa tapaturma oli sattunut. Korjaamopäällikön mukaan hän ei ollut tiennyt, mitä työturvallisuusmääräyksiä olisi pitänyt noudattaa, ja oli viestinyt ylempään johtoon resurssien puutetta korjaamon työnjohdossa.

Yhtiö taas kiisti yhteisösakkovaatimuksen sillä perusteella, että korjaamopäällikkö ja työnjohtaja olivat toimineet vastoin yhtiön ohjeita ja määräyksiä määrätessään rekrytointikoulutettavan työskentelemään yksin ja itsenäisesti.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että yhtiö ei ollut huolehtinut työturvallisuuskoulutuksista riittävällä tavalla ja että syy-yhteys työturvallisuuden laiminlyönteihin oli johdettavissa yhtiön ylimpään johtoon.

– Työntekijän perehdyttämisessä on aina huomioitava työntekijän kokemus ja osaaminen. Kokemattomalta työntekijältä ei voi odottaa samoja asioita kuin kokeneelta ammattilaiselta. Työturvallisuusmääräysten laiminlyönnit työpaikalla ovat todennäköisiä, jos työnjohtajia ei kouluteta työturvallisuusasioista, muistuttaa työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 29.3.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje