Työelämä

Valaistuksen uudet ratkaisut tuovat tehoa työhön

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Kirsi Väisänen; Matti Snellman, HUS
Valaistussuunnittelija Sara Leino istuu työpaikkansa taukotilassa sohvalla. Kuvassa hän pitää kännykkäänsä, jolla hän ohjaa pyöreän valaisimen värisävyä.

Kun työpaikan valaistusta uudistetaan, toiveena on usein parantaa energiatehokkuutta, työturvallisuutta, työn tulosta ja viihtyvyyttä. Valaistusta kehittämällä tehostetaan näkemistä kaikenlaisissa töissä, mutta joissakin töissä valon laadulla, esimerkiksi värintoistokyvyllä, voi olla erityistä merkitystä.

Älykkäät valaistusjärjestelmät yleistyvät pikkuhiljaa teknologian kehittyessä. Korjausrakentamisessa tyydytään vielä usein helppoihin ratkaisuihin.

– Viime vuosina useissa toimitilakiinteistöissä on vaihdettu lämmin 3 000 Kelvinin sävy neutraalin valkoisen valon 4 000 Kelvinin värilämpötilaan, kertoo valaistussuunnittelija Sara Leino, jolla on kokemusta uransa varrelta myös teatterivalaistuksen suunnittelijana. Nyt hän hyödyntää pitkää kokemustaan julkisten tilojen, ulkotilojen ja työpaikkojen valaistuksen suunnittelijana.

Kun käytetään riittävää valaistusvoimakkuutta, Leinon kuvaamalla ratkaisulla saavutetaankin entistä paremmat olosuhteet, erityisesti pimeän talven ajaksi. Hänen mukaansa valon monotonisuus kuitenkin latistaa tilaa. Ihminen voi paremmin, kun päivänvalo rytmittyy luonnollisesti.

Valaistuksesta, jossa valaistusvoimakkuus muuntuu ja joka jäljittelee päivänvalon rytmiä ja yhdistelee kylmän ja lämpimän valon sävyä, käytetään nimitystä ihmiskeskeinen valaistus.

– Sellainen valaistus tahdistaa ihmisen biologista päivärytmiä ja tukee hyvinvointiamme. Se vaikuttaa suoraan vireystilaan ja parantaa unirytmiä, Leino sanoo.

Leino on suunnitellut muun muassa Uuden lastensairaalan ulko- ja sisätilaratkaisut sekä itähelsinkiläisen Eastonin kauppakeskuksen sisätilojen valaistuksen. Niissä on käytetty paitsi ihmiskeskeistä myös emotionaalista sävyvalaistusta ja siten hyödynnetty valoa uudella tavalla.

Lastensairaalan käytävän katon sivuilla näkyy kaksi pitkänomaista valaisinta.
Uuden lastensairaalan valaistus tukee tilojen tunnistamista ja liikkumista tiloissa.

– Parhaimmillaan valaistuksella helpotetaan orientaatiota, paikan tunnistettavuutta sekä liikkumista haastavissa olosuhteissa, kuten esimerkiksi sairaalaympäristössä. Se, mihin ihminen kiinnittää katseensa ensimmäisenä, on olennaista, kun liikutaan tilasta toiseen.

Hyvä värintoisto tärkeää sairaalassa

Uudessa lastensairaalassa valaistus on suunniteltu kunnianhimoisesti, ja sitä on käytetty monipuolisesti hyödyksi tarkoituksena parantaa sekä hoidettavien että työntekijöiden arkea.

Hoitotilanteessa esimerkiksi valon hyvä värintoisto on erityisen tärkeää. Ihonväri kun kertoo paljon potilaan kunnosta. Valaistusta käytetään sairaalassa myös leikillisenä elementtinä lapsipotilaita hoidettaessa.

Ruotsin ja Tanskan sairaaloiden leikkaussaleissa hyödynnetään valaistusinnovaatiota, jossa hoitotila jaetaan erilaisiin valaistusalueisiin käytön mukaan. Valkoinen, pehmeä valo rauhoittaa saliin tuotua potilasta. Tietynlainen valo parantaa verisuonien erottumista. Vihreän ja punaisen valon yhteiskäytöllä taas voidaan parantaa näyttöjen luettavuutta ja säästää silmiä rasitukselta vähentämällä heijastuksia. Näin kirurgin vireystila pysyy korkeana pitkien leikkausten aikana.

Valoa tarpeen mukaan

Leino korostaa, että hyvä valaistus rakentuu käyttäjän tarpeiden sekä tilan luonteen ymmärtämisestä. Tarvitaan tulkintaa, ja lopputulos on aina ainakin ajatuksen tasolla räätälöity.

Valoa tulee olla siellä, missä sitä tarvitaan. Se on ekologista ja tehokasta.

– Lisäksi hyvinvoinnin kannalta tilan kokonaisilme on tärkeä: mitä valolla korostetaan ja mitä häivytetään.

Työpaikan valaistusta voidaan ohjata mobiilisti ja säädellä henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Tavallisempaa kuitenkin esimerkiksi monitilatoimistoissa on järjestää valaistus ryhmäkohtaisesti muutamalle työpisteelle. Ohjaus tapahtuu automaattisesti tai painikkeista, joihin on ohjelmoitu erilaisia valaistustilanteita.

Valaistuksen uudet trendit

Ihmiskeskeisen valaistuksen lisäksi ohjausratkaisujen langattomuus, käyttöliittymän intuitiivisuus ja henkilökohtainen ominaisuuksien säädettävyys ovat valaistuksen trendejä, vinkkaa Leino.

– Nykyisin ennen uuden valaistusratkaisun käyttöönottoa ei tarvita välttämättä pitkäkestoista ja monimutkaista ohjelmointia. Uudet järjestelmät oppivat, missä ihmiset kulkevat. Jos vaihdetaan sermin paikkaa tilassa, valaisimet oppivat, että tuossa kohdassa valaistuksen sytyttäminen tunnistimen kohdalla on tarpeetonta.

Uusin tulokas valaisinmarkkinoille on ulkotilan värilämpötilan tunnistin, joka säätää sisätilan valaistuksen vastaamaan ulkotilan valaistuksen sävyä.

 

Juttu on julkaistu alun perin TTT-lehdessä 4/2019.

Trukkivalmistaja Rocla siirtyi ledivaloihin

Järvenpääläisen trukkien kehittäjän ja valmistajan Roclan toimitilojen valaistus uusittiin vuonna 2018 energiatehokkaaksi ja säätyväksi ledivaloihin perustuvan järjestelmän avulla. Tätä ennen tuotantotiloissa oli 40 vuotta vanha suurpainenatriumvalaistus, joka kulutti runsaasti energiaa ja toisti huonosti värejä. Tämä nosti tuotantokustannuksia ja tuotti laatuongelmia tuotteiden värejä arvioitaessa.

Uusittu valaistus on tuonut yritykselle energiansäästöä jopa 70 prosenttia entiseen verrattuna. Sen uskotaan lisänneen myös työtehoa. Työntekijät ovat tyytyväisiä uudistukseen ja kertovat keskittymisen parantuneen, kun valaistusta on lisätty.

Teollisuushalli, jossa valaisimet näkyvät korkealla katossa.

– Työtyytyväisyyden paraneminen on tullut esille tiimipalavereissa ja työtyytyväisyyskyselyn vapaissa kommenteissa, kertoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Terhi Räsänen Roclasta.

Yrityksen uuden valaisinjärjestelmän etuna on sen hallinnoitavuus. Energiaa säästyy, kun järjestelmä himmentää valaistusta automaattisesti niillä alueilla, joilla ei työskennellä. Kun toimintaa havaitaan, alue valaistaan heti täydellä teholla. Näin varmistetaan työskentelyn turvallisuus. Myös toimisto- ja neuvottelutiloissa valo säätyy läsnäolon mukaan.

Kuva: Rocla

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje