Työturvallisuus

Viime vuonna palkansaajilla oli yli 3 000 putoamis­tapaturmaa

Putoamisesta johtuvista työpaikkatapaturmista on ensi kertaa saatavana tilastotietoa. Vuonna 2022 sattui yhteensä 3 350 putoamiseksi luokiteltavaa työpaikkatapaturmaa.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Mies rakentaa talon kattoa. Hänellä ei ole turvavaljaita yllään.

Tuore tilasto kertoo, että putoamisia tapahtui tehtyihin työtunteihin nähden eniten rakentamisessa, jossa erottui erityisesti talonrakentaminen. Putoamistapaturmia sattuu kuitenkin muillakin aloilla. Niitä on paljon myös kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla, taiteiden, viihteen ja virkistyksen alalla sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa.

Vuoden 2022 työpaikkatapaturmatiedoista saadaan ensimmäistä kertaa eroteltua tarkasti putoamiset ja kaatumiset erilleen. Vuonna 2022 sattui yhteensä 3 350 putoamiseksi luokiteltavaa työpaikkatapaturmaa.

Palkansaajien putoamistapaturmissa yleisimmin loukkaantuivat alaraajat (40 %). Tyypillisimmät vamman laadut putoamisissa olivat sijoiltaanmenot, nyrjähdykset ja venähdykset, joita oli 47 prosenttia tapahtumista. Tärähdyksiä ja sisäisiä vammoja oli viidennes, haavoja ja pinnallisia vammoja 18 prosenttia ja luunmurtumia 11 prosenttia putoamistapaturmista.

Ehkä yllättävänäkin tietona myös hoivatyön ammateissa on putoamistapaturmia, ja niiden lukumäärä on suuri, koska hoitotyötä tehdään paljon, kertoo Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho. Putoamistapaturmista suurin osa tapahtuu portaissa mukaan lukien ulkoportaat, mutta hoivatyössä pudotaan myös tuoleilta, sohvalta, pöydältä ja A-tikkailta erilaisissa työtilanteissa.

Vuoden 2022 putoamistapaturmien vakavuusasteesta ei vielä ole tietoa, mutta nämä tiedot täydentyvät myöhemmin.

Kaatumiset yleisiä

Vuonna 2022 korvatuista työpaikoilla sattuneista tapaturmista noin 22 000 voidaan luokitella kaatumisiksi. Niitä on melkein kaikilla toimialoilla.

Eniten kaatumistapaturmia sattuu suhteessa työtunteihin rakentamisessa (erityisesti talonrakentamisessa) sekä kuljetuksessa ja varastoinnissa. Taajuus on kolmanneksi korkein hallinto- ja tukipalvelutoimialalla, jossa se on korkea sekä kiinteistön- ja maisemanhoidossa sekä työllistämistoiminnassa.

Myös työmatkoilla kaatuillaan. Vuonna 2022 sattuneesta 22 600 työmatkatapaturmasta 18 300 oli kaatumisia.

Rakennustyömailla sattuu putoamisia

Kaksi työntekijää putosi rakenteilla olleen omakotitalon katolta. Toinen heistä kuoli, ja toinen sai vakavia vammoja. Kaiteita tai muuta rakenteellista putoamissuojausta ei ollut eivätkä työntekijät käyttäneet turvavaljaita.

Ikkunoita rakennustyön jälkeen pessyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä, koska teline kaatui. Teline ei ollut riittävän vakaa, ja sen kaiteet ja nousutiet sekä pyörien kiinnitykset olivat puutteelliset.

Sadevesikouruja ja kattoturvatuotteita asennetanut työntekijä oli pudonnut nojatikkailta, minkä seurauksena hänen selkärankansa murtui.

Nämä työtapaturmat ovat esimerkkejä viime vuosina rakennusalalla sattuneista putoamisista. Puutteet turvavaljaiden käytössä ja putoamissuojauksessa ovat työsuojeluviranomaisen mukaan yleisiä. Putoamisessa kehoon kohdistuvat voimat ovat isoja, ja vakavien turmien osuus on niissä ollut suurempi kuin kaikissa palkansaajille sattuvissa tapaturmissa.

 

Kommentit

  1. Normi toimintaa, kun ei ole ymmärretty käyttää oikeita suojaimia. Nyt jää epäselväksi kuinka paljon onnettomuuksista on tapahtunut väärin käytettyjen suojaimien takia .

  2. Juuri samaa kuin nimimerkki “Doku” jäin kaipaamaan. Laatikossa olevat esiin nostot ovat jo muiden medioiden esille tuomista vanhoista uutisista, nehän koskettivat näitä tuomioita näissä putoamisissa…

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje