Lyhyet

Yritys laiminlöi asbestityön turvallisuuden – toimitusjohtajalle ja yhtiölle tuomiot

| Teksti: Helinä Kujala

Hämeenlinnalaisen yhtiön toimitusjohtaja on tuomittu kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen useisiin rikoksiin, joista yksi oli asbestipurkutyötä koskeva työturvallisuusrikos. Lisäksi hänet todettiin syylliseksi muun muassa väärennykseen, kavallukseen ja ympäristön turmelemiseen.

Yritys oli ollut päätoteuttajana työmaalla, jossa tehtiin rakennuksen saneeraus- ja purkutyötä ja jossa työntekijät olivat altistuneet tai olivat olleet vaarassa altistua asbestipölylle. Yhtiö oli laiminlyönyt asbestikartoituksen tekemisen eikä siten ollut huolehtinut työympäristön turvallisuudesta. Asbestipurkutyötä oli teetetty tavallisena purkutyönä työntekijöillä, joilla ei ollut tarvittavia pätevyyksiä ja rekisterimerkintöjä. Työntekijöille ei esimerkiksi ollut annettu asbestityössä vaadittavia suojaimia.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi yhtiölle 5 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yritys menettää rikoshyötynä valtiolle runsaat 31 000 euroa.

Asbestipitoisia rakennusmateriaaleja purettaessa ja työstettäessä asbestikuituja vapautuu ilmaan, josta ne hengityksen mukana saattavat kerääntyä keuhkoihin. Asbestikuiduille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa asbestoosia, keuhkosyöpää ja keuhkopussin sairauksia.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 23.12.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje