Lyhyet

Asbestinpurkuun ei ollut lupaa – sakkoja päätoteuttajalle ja aliurakoitsijalle

| Teksti: Helinä Kujala

Lainvastaisesti tehty asbestipurkutyö toi päätoteuttajana toimineelle Josapi Oy:lle 10 000 euron yhteisösakon Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Lisäksi oikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajalle, työnjohtajalle sekä ulkopuoliselle vastaavalle työjohtajalle kullekin 60 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja ympäristön turmelemisesta.

Päätoteuttaja tuomittiin myös menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä reilut 22 000 euroa. Asbestipurkutyötä luvatta tehnyt aliurakoitsija tuomittiin menettämään rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 5 000 euroa.

Päätoteuttaja oli teettänyt kerros- ja omakotitalon asbestipurkutöitä henkilöllä, jolla ei ole ollut siihen lupaa. Asbesti oli purettu vastoin säädettyjä työmenetelmiä ja riittämättömästi niin, että sitä oli jäänyt rakenteisiin. Puutteita oli myös altistumisalueen puhdistamisessa työn jälkeen, ja purkujätteen kanssa oli jatkettu työskentelyä ilman suojaimia. Purkutöitä tehtiin vuosien 2021 ja 2023 välillä.

Käräjäoikeus katsoi vastaajien tienneen, että työkohteessa on asbestia. Työmaalla oli vuonna 2021 tehty työsuojelutarkastus ja annettu viranomaisohjeistusta turvallisista työmenetelmistä.

Asbestipurkutyöhön tarvitaan viranomaisen lupa

Asbestipurkutyö edellyttää työsuojeluviranomaisen myöntämää asbestipurkutyölupaa. Asbestia sisältävä rakennusmateriaali ei ole vaarallista niin kauan kuin materiaali pysyy ehjänä. Asbestikuidut vapautuvat materiaalin rikkoutuessa esimerkiksi purkutyön yhteydessä. Ne voivat aiheuttaa muun muassa asbestoosia, keuhkosyöpää, mesotelioomaa ja muita sairauksia.

Asbestin aiheuttamat haitat tai vaarat tulee estää tai poistaa heti niin, että asbestipölyn leviäminen ja asbestipölylle altistuminen estetään tai ainakin minimoidaan.

Rakennustyömaan päätoteuttajan vastuulla on jatkuvasti tarkkailla työpaikalla toimivien työnantajien ja itsenäisten työnsuorittajien toimintoja ja niiden yhteensovittamista, velvoitteiden täytäntöönpanoa sekä työturvallisuuden tilaa ja työtapojen turvallisuutta, työsuojeluviranomainen muistuttaa.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (8.2.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje