Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 200 keskimäärin 53-vuotiaan pohjoissaksalaisen ruokavalioita ja niiden yhteyksiä tulehdusmerkkiaineisiin. Osallistujia seurattiin lähes kahden vuoden ajan.
Tulosten perusteella CRP- ja IL6-tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet olivat suurentuneita osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli paljon lihaa, perunaa ja sokerilimuja sekä vähänlaisesti kasvisruokia, kalaa, kasviöljyjä, pähkinöitä ja terveellistä kuitua sisältäviä ruokia. Myös vähäinen viinin ja siementen käyttö liittyi suurempaan tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuteen.
Saksalaisten havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Pitkään kestävä matala-asteinen tulehdus voi altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja diabetekselle.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim
Mitä mieltä? Kommentoi!