Lyhyet

Hankalia työasentoja päiväkodeissa

| Teksti: Helinä Kujala

Päiväkotien kalusteissa ja apuvälineissä sekä esimiesten työturvallisuusosaamisessa havaittiin puutteita Uudellamaalla tehdyissä työsuojelutarkastuksissa. Jopa uusissakin päiväkodeissa tuli vastaan ratkaisuja, joissa ergonomia oli selvästi unohdettu. Työsuojelutarkastajat kävivät lähes 50 kunnallisessa päiväkodissa vuonna 2017.

Työntekijät joutuvat esimerkiksi kumartelemaan toistuvasti pukiessaan lapsia eteisessä ja käyttäessään liian matalalle sijoitettuja lavuaareja. Vaipanvaihdossa lapsia nostellaan pesualtaalle suoraan lattialta tai kumarrutaan pesemään lasta, jos allas on sijoitettu lattiatasoon.

Työnantajille annettiin velvoitteita hoitaa ergonomia kuntoon sekä hankkia tarvittavat apuvälineet sellaisten nostojen helpottamiseksi, joita ei voida välttää. Osassa päiväkodeista oli jo otettu käyttöön ergonomiaa parantavia ratkaisuja.

– Monessa päiväkodissa oli pukemispenkit, joissa lapsi nousee penkille ja työntekijä voi pukea lapsen normaaliasennossa istuen. Joissakin päiväkodeissa taapero nousi vaipanvaihdossa normaalikorkuiselle pesualtaalle työntekijän avustamana portaita pitkin. Joillakin oli käytössä sähkökäyttöiset hoitopöydät ja noston apuvälineitä, luettelee työsuojelutarkastaja Tessa Olin Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Myönteistä oli myös se, että ruokailutilojen kalusteet olivat jo lähes jokaisessa tarkastetussa päiväkodissa normaalikokoiset.

Valvonnassa havaittiin myös, että esimiesten työturvallisuusosaamisen taso vaihteli voimakkaasti. Esimiehiä ei aina ollut perehdytetty kunnolla, eivätkä kaikki tunteneet työturvallisuusasioihin liittyviä vastuitaan. – Jos esimies ymmärtää työturvallisuuslain edellytykset, niin yleensä työpaikalla osataan toimia oikein, Olin toteaa.

Tarkastusten jälkeen osa työnantajista tarttui esimiesten kouluttamiseen napakasti ja alkoi edellyttää heiltä osallistumista työpaikan työturvallisuuskoulutuksiin, jotka aiemmin olivat vapaaehtoisia.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje