Lyhyet

Hiilidioksiditasojen nousu voi tulevaisuudessa hidastaa ihmisten aivoja

| Teksti: Kirsi Väisänen

Hiilidioksiditasojen globaali nousu saattaa johtaa laajamittaiseen ajattelukyvyn heikentymiseen ihmiskunnassa, jos kehitys jatkuu nykyisenlaisena, tuore tutkimus varoittaa.

Korkeiden hiilidioksidipitoisuuksien haitat ajattelulle esimerkiksi huonosti ilmastoiduissa koululuokissa on tiedetty pitkään, mutta tulevaisuudessa voimme olla tilanteessa, jossa ulkoilman hiilidioksiditasot ovat niin korkeat, että sisäilma on haitallista kaikkialla.

Tutkimus julkaistiin GeoHealth-tiedelehdessä, ja siinä mallinnettiin erilaisten ulkoilman hiilidioksiditasojen vaikutuksia sisäilman hiilidioksiditasoihin. Olemassa olevan tutkimustiedon perusteella tutkijat arvioivat myös millaisia vaikutuksia tällä olisi ihmisen ajatteluun ja kognitiivisiin toimintoihin.

Jos globaalit hiilidioksidipäästöt jatkuvat nykyisellä tasolla, tutkijoiden mukaan vuonna 2100 hiilidioksiditasot voivat monissa paikoin olla sisätiloissa tasolla, joka aiheuttaa huomattavaa haittaa ajattelulle. Aiempien tutkimustulosten valossa tämä tarkoittaisi 25 prosenttia heikompia tuloksia päätöksentekoa mittaavissa testeissä ja 50 prosentin pudotusta monimutkaisempaa, strategista ajattelua mittaavissa testeissä. Ilmanvaihdon parantaminen ei juurikaan auttaisi tilanteessa, jossa myös ulkoilman hiilidioksiditasot ovat korkeat.

Mallinnukseen liittyy lukuisia epävarmuuksia, joiden takia tuloksia kannattaa tulkita maltilla. Ne kuitenkin osoittavat globaalilla hiilidioksiditasojen nousulla voivan olla suoria vaikutuksia ihmisen ajattelukykyyn. Nuo vaikutukset myös olisivat ehkäistävissä toimilla, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje