Työelämä

Hyvin johdetussa työpaikassa kaikki voittavat

| Teksti: Raija Lahtinen | Kuva: Shutterstock

Yrityksen menestys ei ole kiinni vain talousluvuista. Menestyvänkin yrityksen tulos voi kääntyä laskuun, jos henkilöstö- ja asiakastyytyväisyys eivät ole kunnossa.

– Yrityksissä seurataan talouslukuja ja henkilöstö- ja asiakastyytyväisyyden lukuja yleensä erillisinä. Nämä aineistot tulisi yhdistää. Silloin päästään oikeasti kohentamaan henkilöstötuottavuutta, toteaa filosofian tohtori Ossi Aura Ossi Aura Consulting Oy:stä.

Hän oli mukana tutkimustiimissä, joka teki henkilöstötuottavuustutkimuksen sosiaali- ja hoivapalveluja tuottavassa Arjessa Oy:ssä vuosina 2015–2017.

Tutkimus kohdistui vuosittain noin 400:aan sosiaalialan ammattilaiseen, joista suuri osa työskentelee yrityksen lastensuojelun laitospalveluissa.

Arjessa-yhtiön henkilöstötuottavuustutkimuksessa yhdistettiin talousluvut, henkilöstötutkimuksen tunnusluvut, asiakaspalautteet ja sairauspoissaolotiedot. Siten oli mahdollista analysoida asioiden yhteyttä toisiinsa ja päästiin kehittämään oikeita osa-alueita yrityksessä.

Kolmivuotisen tutkimuksen ja kehitystyön jälkeen Arjessa-yhtiössä voitiin todeta, että työntekijöiden hyvinvointiin panostaminen on paras tapa vaikuttaa palvelun laatuun ja vaikuttavuuteen. Se näkyi myös hyvänä asiakastyytyväisyytenä ja sairauspoissaolojen vähenemisenä.

– Kokonaisuudessaan hyvä johtaminen, johtajuus ja niiden kautta henkilöstötuottavuus nostivat yrityksen tulosta merkittävästi, toteaa Aura.

Henkilöstötuottavuuden vinkit johtajalle

• Ota henkilöstötuottavuus strategiaan.
• Tee pelisäännöt ja arvopohja selviksi jo rekrytoidessa ja perehdytyksessä.
• Pidä tiimit pieninä (alaisten määrä 8–12), jotta esimiehellä on aikaa. Pätee millä toimialalla tahansa.
• Järjestä esimiehille oma esimiesvalmennus, joka lähtee yrityksen arvoista ja tukee liiketoimintaa.
• Johda järjestelmällisesti johtoryhmästä käsin ja analysoi.

Mitä on henkilöstötuottavuus?

Henkilöstötuottavuus on osa tuottavuutta ja sen kehittämistä. Se on henkilökohtainen ominaisuus, joka koostuu työkyvystä, osaamisesta ja motivaatiosta. Henkilöstötuottavuuteen vaikuttavat organisaatiotason ilmiöt, kuten johtajuus, ilmapiiri ja organisaation kulttuuri.
Lähde: Henkilöstötuottavuuden johtaminen Arjessassa 2015–2017 -raportti.

Lisätietoa:
Henkilöstötuottavuuden johtaminen Arjessassa 2015–2017. Ossi Aura, Guy Ahonen ja Tomi Hussi. Lataa julkaisu.

Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan TTT-lehdessä 6/2018. Tilaa lehti.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje