Lyhyet

Jäätyneen olkapään hoidot yhtä tehokkaita

| Teksti: Kirsi Väisänen
Jäätyneen olkapään hoidossa käytettävät keinot ovat tuoreen tutkimuksen perusteella käytännössä yhtä tehokkaita, mutta ne eroavat kustannusten ja riskien osalta. 

Tutkimuksessa verrattiin jäätyneen olkapään hoitomenetelmiä satunnaistamalla 500 potilasta kolmeen hoitoryhmään. Potilaat saivat joko olkapään manipulaatiota ja steroidipistoksen nukutuksessa, tähystystoimenpiteenä tehtävän olkanivelen kiinnikkeiden irrottamisleikkauksen tai varhaisessa vaiheessa aloitettua fysioterapiaa ja steroidipistoksen.

Kun potilaita verrattiin 12 kuukauden kuluttua hoidoista, hoitotulokset olivat käytännössä yhtä hyviä kaikissa ryhmissä. Merkittäviä haittavaikutuksia sattui kahdeksalle potilaalle leikkausryhmässä ja kahdelle manipulaatiohoitoa saaneelle. Manipulaatiohoito oli tämän analyysin perusteella edullisin hoito.

Lancetin julkaisemat tulokset kannattaisi varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat keskeisten hoitomuotojen olevan suurin piirtein yhtä tehokkaita jäätyneen olkapään hoidossa. Turvallisin hoito näyttäisi kuitenkin olevan varhain aloitettu fysioterapia yhdistettynä steroidipistokseen ja potilaan itse tekemiin kotiharjoituksiin.

Jäätyneeksi olkapääksi kutsutaan tilaa, jossa olkanivelen nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy. Tämän seurauksena nivelen liikelaajuus pienenee ja liikkeet ovat kivuliaita. Vaiva aiheuttaa särkyjä ja kipuilua varsinkin levossa ja öisin. Sairaus on pitkäaikainen, mutta oireet yleensä lieventyvät ajan myötä ilman hoitojakin. Täydelliseen paranemiseen voi kuitenkin mennä 1–2 vuotta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje