Lyhyet

Kaivannon reunalta putosi kivi työntekijän päähän – työnantajalle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Omakotitalon työmaalla sattui työtapaturma, jossa kaivannossa salaojaputkea tarkastaneeseen työntekijään osui kaivannon reunalta vierinyt kivi.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut työnantajana toimineelle yksityiselle elinkeinonharjoittajalle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Onnettomuus sattui työnantajan omistaman omakotitalon työmaalla kesällä 2020.

Tapaturman sattuessa työnantaja oli työskennellyt traktorikaivurilla noin kaksi metriä syvän kaivannon välittömässä läheisyydessä. Suurikokoinen kivi oli lähtenyt liikkeelle ja osunut kaivannossa kyyristyneenä olleen työntekijän päähän.

Työntekijä ei ollut käyttänyt suojakypärää. Työnantaja kertoi käyneensä työturvallisuusasioita läpi työntekijöidensä kanssa, mutta kaikki eivät olleet halunneet käyttää suojavälineitä. Hän myönsi oikeaksi syytteen, jonka mukaan hän oli laiminlyönyt työn vaarojen arvioinnin ja suojaustoimien suunnittelun.

Työsuojelun lakimies Reeta Holmi huomauttaa, että työskentely kaivannossa, jonka turvallisuudesta ei ole huolehdittu, on itsessään hengenvaarallista. Kaivantojen sortumisista on aiheutunut kuolemantapauksia.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 2.12.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje