Lyhyet

Sakkoja kuolemaan johtaneesta kaivantoturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa Nurmijärvellä sattuneesta kaivantoturmasta, jossa työntekijä menehtyi maa-aineksen sorruttua hänen päälleen rivitalon työmaalla. Yhteisellä työmaalla toimineiden yhtiöiden edustajat tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Lisäksi molemmat yritykset tuomittiin yhteisösakkoon.

Rivitalon alta oli poistettu maa-ainesta imuautolla, koska sisäpuolista pohjaviemäriä oli tarkoitus oikaista. Rakennuksen seinustalle oli tehty kaivanto, jonka kautta yksin työskennellyt työntekijä oli alkanut poistaa maa-ainesta ajoneuvon imuletkulla. Työn edetessä hän oli jostain syystä siirtynyt rakennuksen anturan alittaen osittain rakennuksen alle. Maa-aineksen sorruttua työntekijä oli kuollut hapen puutteeseen.

Toinen tuomituista henkilöistä oli kokonaan omistamansa yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa jäsen. Hän sai 50 päiväsakkoa ja yhtiö urakoitsijana 8 500 euron yhteisösakon. Toinen henkilö tuomittiin edustamansa yhtiön hallituksen puheenjohtajana 35 päiväsakkoon ja yhtiö työn suorittajana 6 000 euron yhteisösakkoon.

Käräjäoikeuden mukaan yhtiön edustajat eivät olleet reagoineet kaivantosuunnitelman puuttumiseen ja imutyön vaaroihin, vaikka ne olivat olleet heidän tiedossaan ja kyse oli yritysten suorassa alaisuudessa tehtävästä työstä. Näin ollen he olivat laiminlyöneet työturvallisuusmääräyksiä ja jättäneet huomioimatta työnantajalle kuuluvan huolellisuusvelvoitteen.

– Maamassat ovat painavia. Kaivantojen sortumavaara on aina otettava vakavasti, ja maamassojen kantavuuteen ja vakavuuteen vaikuttavat hyvin monet tekijät. Suunnittelutyössä tarvitaan perehtyneisyyttä ja pätevyyttä, muistuttaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työtapaturma sattui toukokuussa 2017, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa marraskuussa 2019. Tuomio ei ole lainvoimainen.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 14.11.2019

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje