Lyhyet

Kalium kumoaa suolan haittoja – syö siis kasviksia

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Taas on ilmennyt yksi syy lisätä vihannesten ja hedelmien käyttöä. Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja altistaa aivoverenkiertohäiriöille, mutta suolan haitat ovat pienempiä, jos samanaikaisesti henkilö saa runsaasti kaliumia ruokavaliostaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan parhaassa tilanteessa ovat potilaat, joiden suolan käyttö on kohtuullista ja kaliumin saanti runsasta.

Tutkimus perustuu 9 300:n ensimmäistä kertaa aivoverenkiertohäiriöön sairastuneen ja yhtä monen terveen verrokin terveystietoihin 27 eri maasta.

Tulosten valossa riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön ja etenkin aivoverenvuotoon oli suurentunut osallistujilla, joiden natriumin saanti oli yli 4,3 grammaa (vastaa 11 grammaa ruokasuolaa) päivässä.

Runsas kaliumin saanti  pienensi sairastumisriskiä riippumatta siitä, kuinka paljon suolaa potilas sai, mutta suurimmat hyödyt nähtiin potilailla, joiden päivittäinen natriumin saanti oli 2,8–3,5 grammaa.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä yleensä suosituksissa kannustetaan laskemaan natriumin saanti alle 2 grammaan (5 grammaa ruokasuolaa) päivässä, mutta ainakaan tämän aineiston perusteella näin tiukka vaatimus ei olisi tarpeen aivoverenkiertohäiriöiden eston suhteen. Pääsääntöisesti ruokasuolan käyttöä kannattaa kuitenkin vähentää ja kaliumin saantia lisätä. Kaliumia on paljon muun muassa kasviksissa ja hedelmissä.

Suomalaiset saavat suolaa noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin se on lisätty jo valmiiksi.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje