Lyhyet

Kartonkitehtaan työtapaturmasta sakot yhtiölle

| Teksti: Helinä Kujala

Paperiteollisuuden yritys on tuomittu 15 000 yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiossa on kyse keväällä 2019 kartonkitehtaassa sattuneesta työtapaturmasta, jossa työntekijän käsi jäi puristuksiin koneeseen.

Työntekijä oli ollut tarkistamassa tukosta, joka oli syntynyt pituusleikkurin viimeistelypään pulpperin viistokuljettimen hihnalle. Hän oli mennyt hihnan yläpäähän ja sen alta hihnan toiselle puolelle nähdäkseen tukoksen kunnolla.

Työntekijällä oli ollut kädessään noin metrin pituinen keksi, jota käytetään tukosten aukaisuun. Hän oli poistumassa ylhäältä mennäkseen sammuttamaan laitteen, kun keksi tarttui johonkin ja veti työntekijän oikean käden puristuksiin hihnan ja telan väliin.

Tapaturman sattuessa laitteen nielun vaara-alueelle pääsi esteettä. Käräjäoikeuden mukaan työnantajan olisi pitänyt estää pääsy vaara-alueelle ensisijaisesti teknisin toimenpitein. Tapaturman jälkeen pääsy oli estetty portein ja valoverhoin niin, että laite sammuu automaattisesti.

Yhteisösakon suuruutta arvioidessaan käräjäoikeus huomioi sen, että kyse oli ollut yksittäisestä koneesta ja että onnettomuuteen oli vaikuttanut myös työntekijän ohjeiden vastainen menettely. Käräjäoikeus katsoi myös yhtiön työnjohtajan syyllistyneen työturvallisuusrikokseen mutta jätti tämän ilman rangaistusta.

Paperiteollisuudessa ja muillakin teollisuuden aloilla nielut ovat yksi yleisimmistä vaarapaikoista ja vakavien tapaturmien aiheuttajista. Työnantajan tulee teknisin toimenpitein huolehtia, että työntekijän ulottuvilla ei ole suojaamattomia nieluja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 18.6.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje