Lyhyet

Kattotyön turvallisuuden laiminlyönnit veivät käräjille

| Teksti: Helinä Kujala

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut kattotöitä tekevälle yhtiölle 5 000 euron yhteisösakon sekä sen toimitusjohtajalle 40 ja työnjohtajalle 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Tapaus koskee työntekijän loukkaantumiseen johtanutta työtapaturmaa, joka sattui vuonna 2021. Työntekijä oli ollut poistamassa katolta suojapeitettä, kun hän liukastui ja putosi alas. Hänellä oli ollut yllään turvavaljaat, mutta kiinnityspisteiden puuttumisen vuoksi valjaita ei ollut kiinnitetty.

Työnantaja oli arvioinut, että katolta oli suurempi riski pudota rakennuksen sisälle kuin sen ulkopuolelle. Siksi se ei ollut toteuttanut ensisijaisesti vaadittavaa rakenteellista suojausta vaan päätynyt turvavaljaiden käyttöön. Työntekijä putosi kuitenkin rakennuksen ulkopuolelle. Myös tämän riski oli tunnistettu, mutta riskin poistamiseksi ei ollut tehty riittävästi.

Turvavaljaiden kiinnityspisteiden suunnittelu olisi kuulunut työnantajan vastuulle, mutta se oli jäänyt työntekijöiden suunniteltavaksi. Työnantaja oli lisäksi laiminlyönyt valvontavelvollisuuttaan, johon kuuluu myös työympäristön ja työtapojen turvallisuuden tarkkailu.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (19.12.2023). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje