Lyhyet

Keski-ikäinen, saatat hyötyä omega-3-rasvahapoista

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Keski-ikäisten aivot saattavat pysyä paremmassa kunnossa, jos he huolehtivat riittävästä omega-3-rasvahappojen saannista. Vaikutukset eivät välttämättä ole kovin suuria, mutta saattavat auttaa muun muassa muistisairauksien ehkäisyssä. Omega-3-rasvahappoja saa kasviperäisistä öljyistä sekä rasvaisesta kalasta, kuten lohesta.

Tiedot käyvät ilmi Neurology-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, johon osallistui 2 200 keskimäärin 46-vuotiasta miestä ja naista. Osallistujien aivot tutkittiin magneettikuvauksella ja veren omega-3-rasvahappopitoisuus mitattiin punasolujen kaasukromatografialla.

Magneettikuvauksen perusteella paljon omega-3-rasvahappoja saavien aivojen hippokampukset olivat keskimäärin suurempia kuin muiden. Hippokampus on tärkeä muun muassa muistin ja oppimisen kannalta. Kognitiivisia taitoja mittaavissa testeissä runsas omega-3-rasvojen saanti liittyi myös parempiin loogisen ja abstraktin ajattelun kykyihin.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta lähinnä iäkkäämmissä väestöissä. Jos havainnot varmistuvat suuremmissa tutkimuksissa, omega-3-rasvahappojen saannin lisääminen saattaa vaikuttaa muistisairauksien kehittymiseen jo keski-iässä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje