Lyhyet

Pitkää ikää lihasmassaa lisäämällä

| Teksti: Kirsi Väisänen

Tutkimuksessa hyödynnettiin Helsingin Johtajatutkimuksen aineistoja, jotka koostuvat 1 400 vuosina 1919–1934 syntyneen suomalaismiehen tiedoista. Miesten rasvaprosentti ja lihasmassa mitattiin vuosina 1985/1986 heidän ollessa keskimäärin 60-vuotiaita. Seurantatutkimuksia tehtiin vuosina 2000 ja 2007 ja kuolleisuutta seurattiin vuoteen 2017.

Suuri lihasmassa kuusikymppisenä ennakoi parempaa elämänlaatua ja pitempää elinikää, tulokset osoittivat. Vastaavasti suuri rasvaprosentti liittyi heikompaan elämänlaatuun ja lyhempään elinikään.

Kaikkiaan 32-vuotisen seurannan aikana 980 osallistujaa kuoli ja 280 ehti yli 90 vuoden ikään. Yli 90-vuotiaaksi eläminen oli yli kaksi kertaa todennäköisempää, jos henkilön lihasmassa oli suuri keski-iässä, tutkijat havaitsivat. Vertailukohtana olivat miehet, joiden lihasmassa oli ollut pienin.

Tulokset vahvistavat näyttöä keski-iän terveydentilan yhteyksistä myöhempään terveyteen ja elinikään ja osoittavat sekä rasvan että lihasten määrän vaikuttavan niihin. Hyvä fyysinen kunto ja normaalipainoisuus keski-iässä on yhdistetty aiemmin muun muassa pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja dementiaan.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje