Lyhyet

Koneturvallisuuden puutteista sakkoja työnantajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimitusjohtajan 18 päiväsakkoon ja tuotantopäällikön 12 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 10 000 euron yhteisösakko. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomio liittyy yrityksessä vuonna 2021 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijän sormi oli jäänyt liitinkoneen iskurin ja alustan väliin. Konetta ei ollut tapahtumahetkellä suojattu, vaikka sillä työskenneltäessä oli puristumisen riski.

Käräjäoikeus katsoi, etteivät vastaajat olleet riittävän järjestelmällisesti selvittäneet ja tunnistaneet työstä aiheutuvia haitta- ja vaaratekijöitä eivätkä poistaneet niitä.

Oikeudessa keskusteltiin siitä, oliko liitinkoneen mahdollisiin vaaroihin kiinnitetty yrityksessä aiemmin tehdyssä työsuojelutarkastuksessa huomiota vai ei. Käräjäoikeus katsoi, että vastuu työturvallisuudesta on aina työnantajalla.

Myös Lounais-Suomen aluehallintoviraston lakimies Matti Suontausta muistuttaa, että vastuu työpaikan työturvallisuudesta on aina viime kädessä työnantajalla. Vaikka työpaikalla olisi tehty työsuojelutarkastus, tarkastuksella ei välttämättä käydä läpi kaikkia koneita ja laitteita tai muutoin huomata jokaista riskiä.

 

Lähde: Työsuojeluhallinnon tiedote 25.10.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje