Lyhyet

Korjausrakentamisessa paljon huomautettavaa

| Teksti: Helinä Kujala

Korjausrakentamisen työturvallisuudessa on työsuojeluviranomaisen valvontahankkeen perusteella paljon parannettavaa. Hankkeessa tehtiin tarkastuksia yli 2 300 työmaalla vuosina 2016–2017. Tavoitteena oli ehkäistä kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa terveysvaaraa ja -haittaa työpaikoilla.

Tarkastajat antoivat yhteensä lähes 3 890 toimintaohjetta ja yli 230 kehotusta. Väliaikaisia käyttökieltoja annettiin yksi ja 17 tapauksessa velvoite siirrettiin hallinnolliseen valmisteluun. Vain noin 300 työmaalla eli noin 14 prosentilla valvontakohteista kaikki tarkastettavat asiat olivat kunnossa.

– Toisaalta osa yrityksistä hallitsee korjausrakentamiseen liittyvät vaarat, ja toisaalta osalla asiat ovat rempallaan, sanoo ylitarkastaja Ville Lappalainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Tarkastuksia tehtiin sekä yritys- että työmaakohtaisesti. Asbestipurkutyötä tekevillä oli puutteita työnantajan yleisistä velvoitteista huolehtimisessa. Myös työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä sekä työn vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa oli korjattavaa.

Asbestityömailla keskeiset puutteet liittyivät asbestipölynhallinnan suojauksiin, työsuunnitelmiin ja altistumisalueen puhtauden varmistamiseen.

– Päätoteuttaja- pinnoitus- ja purkuyritysten tarkastuksissa korjattavaa löytyi kemikaaliluetteloissa ja käyttöturvallisuustiedotteissa. Myös työnantajan yleiset velvollisuudet oli hoidettu puutteellisesti monessa yrityksessä, Lappalainen kertoo.

Korjausrakentamisen päätoteuttajien ja pinnoitusurakoitsijoiden työmaatoiminnassa oli eniten huomautettavaa henkilökohtaisten suojainten käytössä. Työmailta ei myöskään aina löytynyt kemikaaliluetteloa, ja pölyntorjunnassa oli tehostamista.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje