Lyhyet

Työntekijä menetti tajuntansa hapenpuutteen vuoksi – toimitusjohtajalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut rakennusalan yrityksen toimitusjohtajalle 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Tuomio koskee työtapaturmaa, joka sattui laivan silakkasäiliöiden maalauksen yhteydessä vuonna 2019. Työntekijä oli maalannut säiliön sisäosaa, kun hän menetti tajuntansa hapenpuutteen vuoksi. Kaatuessaan hän loukkasi itsensä lievästi.

Kesätyöntekijä, joka tuolloin oli 17-vuotias, oli toiminut tilanteessa luukkuvahdin tavoin ja yrittänyt auttaa työntekijää. Hän oli laskeutunut säiliöön ilman hengityksensuojainta mutta luopunut yrityksestä huomattuaan omankin tajunnantasonsa heikentyvän.

Paineilmalaitteilla varustautuneet pelastuslaitoksen työntekijät saivat tajuntansa menettäneen työntekijän pois säiliöstä.

Puutteita vaarojen arvioinnissa ja perehdytyksessä

Tapaturmaa seurasi työsuojelutarkastus, jossa havaittiin turvallisuuspuutteita. Yrityksessä ei ollut selvitetty ja arvioitu riittävästi työn vaaroja eikä tehty kirjallista kemiallisten tekijöiden vaarojen arviointia. Myös perehdytys oli ollut puutteellista.

Nuori työntekijä ei olisi lähtökohtaisesti saanut toimia kyseisessä työssä luukkuvahtina. Vastaajan mukaan tämä ei ollutkaan hänen nimenomainen työtehtävänsä. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että kesätyöntekijä oli toiminut tilanteessa luukkuvahdin tavoin tarkkaillessaan säiliön tapahtumia ja yrittäessään auttaa työntekijää.

Käräjäoikeus jätti yhteisösakon tuomitsematta, koska vastaaja on yhtiön ainoa osakkeenomistaja ja yhteisösakko ja yksilörangaistus kohdistuisivat samaan henkilöön.

Nuorilla tiukemmat työaika- ja työturvallisuussäännökset

Alle 18-vuotiaat eivät saa tehdä täysin samoja töitä kuin aikuiset työntekijät. Työnantajan on huolehdittava siitä, ettei työ haittaa nuoren työntekijän kehitystä eikä vaadi suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikäänsä ja voimiinsa nähden on kohtuullista.

– Työnantajan on myös huolehdittava, että nuori työntekijä saa opetusta ja ohjausta työhönsä sekä työolojen, ikänsä ja muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien edellyttämää henkilökohtaista opastusta, toteaa lakimies Lotta Lax Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (3.4.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje