Lyhyet

Koronaepidemia koetteli sairaanhoitajien jaksamista Kiinassa

| Teksti: Kirsi Väisänen

Koronaepidemian eturintamassa työskentelevä hoitohenkilökunta on tuoreen tutkimuksen mukaan vaarassa uupua, jos heidän jaksamiseensa ei panosteta. Kiinassa tehty tutkimus osoittaa masennus- ja ahdistusoireiden sekä univaikeuksien koettelevan etenkin sairaanhoitajia.

JAMA Network Open -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin 1 300 sairaanhoitajan ja lääkärin oireilua kuluvan vuoden tammi–helmikuussa. Kyselyyn vastanneet työskentelivät koronaklinikoilla ja -osastoilla.

Erilaiset mielenterveyden ja jaksamisen ongelmat olivat vastaajilla erittäin yleisiä. Heistä 50 prosenttia kärsi masennusoireista, 45 prosentilla oli ahdistuneisuutta, 35 prosentilla unettomuutta ja 70 prosentilla huomattavaa psyykkistä kuormitusta ja huolestuneisuutta.

Oireet olivat yleisiä varsinkin sairaanhoitajilla, kriisialueilla toimivilla ja koronapotilaiden diagnosoinnissa ja hoidossa suoraan mukana olevilla.

Vaikka tulokset perustuvat pienehköön kiinalaisaineistoon, ne ovat todennäköisesti yleistettävissä myös Suomeen ja muihin koronaepidemian koettelemiin maihin. On myös todennäköistä, että hoitohenkilökunnan oireet yleistyvät ja pahenevat mitä pitempään epidemia jatkuu. Tutkijat peräänkuuluttavatkin pikaista panostusta hoitohenkilökunnan jaksamiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje