Lyhyet

Koronainfektiosta voi seurata pitkäaikaisia neurologisia ongelmia

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Monilla koronavirusinfektion sairastaneilla on neurologisia oireita vuosi sairastumisesta, vaikka infektio olisi ollut vähäoireinen. Väsymyksen ja muistiongelmien lisäksi myös aivoinfarktit ja jopa Alzheimerin tauti ovat heillä tavallista yleisempiä, tuore tutkimus osoittaa.

Nature Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin 154 000 koronavirusinfektioon vuosina 2020–2021 sairastunutta. Rekisteritietojen avulla heitä verrattiin 5,6 miljoonaan samanikäiseen, jotka olivat säästyneet koronainfektiolta, sekä 5,8 miljoonaan verrokkiin, joiden tiedot kerättiin koronapandemiaa edeltävältä ajalta.

Koronainfektiota seuraavan vuoden aikana potilaille kehittyi muistiongelmia 77 prosenttia todennäköisemmin, masennusta tai ahdistusta 43 prosenttia todennäköisemmin, pääkipuja 35 prosenttia ja kouristuksia tai epilepsia 80 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokeille. Lisäksi erilaiset näkökykyyn liittyvät vaivat olivat heillä 30 prosenttia ja kuulon ongelmat 22 prosenttia yleisempiä.

Myös riski sairastua aivoinfarktiin oli koronapotilailla 50 prosenttia suurempi, tulokset osoittivat. Hieman yllättäen koronapotilaat sairastuivat myös Alzheimerin tautiin verrokkeja todennäköisemmin. Riski ei ollut kovin suuri, vain kaksi lisätapausta tuhatta henkilöä kohden, mutta vaikuttaa silti siltä, että koronavirusinfektio saattaa aikaistaa Alzheimerin taudin ilmaantumista potilailla, jotka ovat sille alttiita.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa tulokset vahvistavat näyttöä koronavirusinfektioon liittyvistä pitkäaikaisista neurologisista haitoista. Yksilötasolla riskit eivät todennäköisesti ole kovin suuria, mutta sairastuneiden suuren määrän vuoksi ne koskettavat monia. Tutkimuksen potilaat sairastuivat pandemian alkuvaiheissa ennen rokotteiden käyttöönottoa, joten on epäselvää, olisivatko rokotukset vähentäneet oireilua. Tähän viittaavia tuloksia on saatu aiemmissa tutkimuksissa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje