Lyhyet

Lihavuus suurentaa aivoinfarktin vaaraa jo alle 30-vuotiaana

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Ylipaino ja lihavuus ovat tunnettuja aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöitä, mutta ne voivat altistaa sairastumiselle myös hyvin nuorena eli alle 30-vuotiaana.

Tieto käy ilmi Stroke-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin tietoja 1,9 miljoonan keskimäärin 17-vuotiaan israelilaisen kutsuntaterveystarkastuksista vuosilta 1985–2013. Vuosina 2014–2018 heistä 1 100 sairastui aivoverenkiertohäiriöön ensimmäistä kertaa.

17-vuotiaana ylipainoiset tai lihavat sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön ja varsinkin aivoinfarktiin alle 30-vuotiaana noin 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset ikätoverit. Yhteys havaittiin riippumatta sukupuolesta tai mahdollisesta diabeteksesta tai korkeasta verenpaineesta.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa israelilaisten havainnot osoittavat nuoruusiän lihavuuden voivan suurentaa riskiä sairastua aivoinfarktiin alle 30-vuotiaana. Käytännössä näin nuorena sairastuvia ei ole kovin paljon, mutta nuorten lihavuuden yleistymisen myötä tilanne saattaa muuttua, tutkijat kirjoittavat.

Suomessa vuosittain noin 25 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 14 000 on aivoinfarkteja. Aivoinfarktit ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä, mutta yleistyneet alle 50-vuotiailla.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje