Lyhyet

Metabolinen oireyhtymä kasvattaa aivoinfarktiriskiä

| Teksti: Kirsi Väisänen

Metabolinen oireyhtymä altistaa aivoinfarkteille, mutta riski näyttäisi olevan sitä suurempi mitä vakavampia oireyhtymän osatekijät ovat. Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine.

Tiedot käyvät ilmi Stroke-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa 13 000 yhdysvaltalaista seurattiin lähes 19 vuoden ajan. Osallistujat eivät olleet sairastaneet diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja tai aivoverenkiertohäiriöitä ennen tutkimusta.

Riski sairastua aivoinfarktiin oli tulosten perusteella lähes kaksi kertaa suurempi osallistujilla, joiden metabolinen oireyhtymä oli vakava, kun vertailukohtana olivat lievempioireiset. Erityisesti valkoihoiset naiset olivat suuressa sairastumisen vaarassa, tulokset osoittivat.

Havainnot vahvistavat näyttöä metabolisen oireyhtymän ja aivoinfarktien yhteydestä ja korostavat elintaparemontin merkitystä sairastumisten ehkäisyssä. Metaboliseen oireyhtymään liittyy myös suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee noin joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje