Lyhyet

Kuolemaan johtanut työtapaturma toi sakot työnjohtajille

| Teksti: Helinä Kujala

Yhteisellä rakennustyömaalla sattui työntekijän kuolemaan johtanut tapaturma Helsingissä kesällä 2021.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut päätoteuttajan vastaavalle työnjohtajalle 60 päiväsakkoa ja toiselle päätoteuttajan työnjohtajalle 40 päiväsakkoa sekä putkiurakoitsijan työnjohtajalle 50 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta, kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta. Yhteisösakkoa koskevat vaatimukset hylättiin.

Nostoapuvälineet eivät soveltuneet taakan sitomiseen

Onnettomuus sattui, kun työmaalla nostettiin teräksisiä lämpöjohto- ja viemäriputkia.

Putkiurakoitsijan työntekijät olivat kiinnittäneet putkinipun kettinkiraksien kahteen haaraan käyttämällä kiristävää nostoa. Putkinippu luisti nostoapuvälineestä noin 30 metrin korkeudessa, ja putket putosivat nostoalueelle. Aluetta ei ollut millään tavalla rajattu, ja seuraavaa nostoa valmistelemaan jääneet työntekijät jäivät putoavien putkien alle.

Työturvallisuusrikoksen osalta syytteet koskivat velvollisuutta tarkkailla työturvallisuutta, vaarojen arviointia, perehdytystä, nostotöiden suunnittelua sekä kirjallisen luvan antamista taakan kiinnittämiseen nosturiin, joka oli tarkoitettu asennuskäyttöön. Lisäksi asiassa syytettiin kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta.

Käytetyt nostoapuvälineet eivät soveltuneet nostettavan taakan sitomiseen. Kettinkien metallipinnan ja putkien metallipinnan välille ei muodostunut riittävää kitkaa, minkä vuoksi taakka oli päässyt luistamaan sidonnasta.

Sekä päätoteuttaja että urakoitsija laiminlöivät vastuitaan

Päätoteuttajalla ja putkiurakoitsijoilla oli päinvastaiset näkemykset siitä, kumman yhtiön vastuulla oli ollut huolehtia aliurakoitsijan tarvitsemista materiaalien nostoista. Käräjäoikeuden mukaan päätoteuttaja ei ollut suunnitellut, miten nostot toteutetaan.

Päätoteuttajan työnjohtajat olivat tienneet nostoista mutta eivät olleet antaneet niitä varten etukäteen ohjeistusta. He eivät olleet varmistaneet nostoja suorittavien henkilöiden pätevyyttä tehtävään eivätkä sitä, oliko näillä työnantajan kirjallinen lupa. Yhtäkään nostoa ei myöskään menty aktiivisesti valvomaan sen tarkastamiseksi, sujuuko työ turvallisesti.

Putkiurakoitsija taas ei ollut huolehtinut siitä, että materiaalinostot järjestetään turvallisesti ja että työntekijöillä on nostoihin menettelyohjeet.

– Urakoitsijan on aina varmistuttava omien työntekijöidensä turvallisuudesta, eikä urakoitsija voi jättää työturvallisuudesta huolehtimista yksin päätoteuttajan vastuulle, huomauttaa työsuojelun juristi Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (4.10.2024).

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje