Lyhyet

Leipomoyhtiölle 70 000 euron yhteisösakko koneturvallisuuden laiminlyönneistä

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Suomen käräjäoikeus on tuominnut leipomoalan konserniyhtiön Moilas Oy:n 70 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio koskee yhtiön koneturvallisuuden laiminlyöntejä vuosina 2011–2020.

Käräjäoikeus katsoi, että konsernin yhtiöiden toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet eivät olleet riittävällä tavalla huolehtineet, järjestäneet ja valvoneet, että yhtiön tuotannon koneiden vaarat selvitetään järjestelmällisesti ja riskit poistetaan, kuten työturvallisuuslaki edellyttää.  Yhtiön johto ei ollut huolehtinut siitä, että koneet suojataan niin, ettei niillä työskennellessä satu tapaturmia.

Käräjäoikeus tuomitsi Moilas Oy:n koneiden vaarojen selvittämisen ja suojaamisen laiminlyönnistä yhteisösakkoon jo vuonna 2013. Tämän tuomion jälkeen työsuojelutarkastaja on tehnyt yhtiölle 17 eri tarkastusta, joissa on annettu kehotuksia koneiden suojaamiseksi ja toimintaohjeita koneiden vaarojen selvittämiseksi. Yhtiö ei kuitenkaan ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.

Yhtiössä on myös sattunut vakavia vammoja aiheuttaneita työtapaturmia suojaamattomilla koneilla vuosina 2014 ja 2018. Yhtiö ei ollut ilmoittanut työtapaturmista työsuojeluviranomaiselle eikä poliisille. Kyseisiä tapaturmia ei käräjäoikeudessa kuitenkaan käsitelty.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 11.10.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje