Lyhyet

Lisää näyttöä liikunnan hyvistä vaikutuksista ahdistuspotilaiden hoidossa

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Ahdistuspotilaiden oireet voivat lievittyä kolmen kuukauden ohjatun liikunnan avulla, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Liikunnan ja ahdistuksen yhteyksistä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta tulokset vahvistavat näyttöä.

Tutkimuksessa 290 ahdistuneisuushäiriötä potevaa ruotsalaista satunnaistettiin kolmeksi kuukaudeksi intensiiviseen tai kevyempään liikuntaryhmään tai verrokkiryhmään, joka sai vain liikuntaohjeita. Fysioterapeutin ohjauksessa tehdyt harjoitukset kestivät tunnin ja niitä tehtiin kolmesti viikossa.

Tulosten perusteella ahdistusoireet vähenivät kummassakin liikuntaryhmässä selvästi todennäköisemmin kuin verrokkiryhmässä, mutta muutos oli suurempi intensiivisemmin harjoitelleilla. Suuri osa potilaista poti kroonista ahdistusta, ja heistä harvat olivat fyysisesti aktiivisia tutkimuksen alkaessa.

Aiemmissa tutkimuksissa liikunta on ehkäissyt ahdistuneisuutta ja lievittänyt masennusoireita. Vaikutus voi johtua suoraan liikunnasta, mutta myös ryhmäliikunnan sosiaaliset puolet saattavat selittää osan vaikutuksesta.

Noin neljännes ihmisistä kärsii ahdistuneisuudesta elämänsä aikana. Oireilu on yleisempää naisilla.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje